Нямаме нужда от посредници по въпроса със Северна Македония. Никой не познава по-добре нашата история от самите нас. Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Италия.

Изказването е по повод предложението на Португалия, която в момента е ротационен председател на ЕС, европейски историци да бъдат включени в работата на съвместната историческа комисия с цел намиране на решение за „задъненана улица“.

От нас зависи – от един откровен и конструктивен диалог със София, базиран на историческите аргументи. Комисията ще сработи за историята, най-важно е ние – на високо политическо ниво да направим необходимите стъпки. Тези стъпки не минават през другите европейски столици и от там да бъде оказван натиск на България – в никакъв случай, аргументира се държавният глава

По думите му трябва да се търси устойчиво и необратимо решение по проблема, който продължава вече години. В момента президентът е на посещение във Ватикана по слуай 24 май, заедно с македонския си колега Стево Пендаровски.

Скопие ще представи план за действие в София

Стево Пендаровски заяви, че Скопие ще представи в София и Брюксел предложения за изход от задънената улица и приближаване към Европейския съюз (ЕС). Пендаровски обясни, че става въпрос за планове за действие, секторно сътрудничество, енергийна инфраструктура, медийно сътрудничество, култура, образование и други. Засега няма информация, че двамата президенти са постигнали някакъв съществен напредък.

„Позицията на София, която в момента е формулирана само от президента Радев, тъй като няма други функциониращи институции, е, че вратата не е затворена по отношение на португалското предложение“, допълни Пендаровски, цитиран от „Слободен печат“

Пендаровски каза още, че няма да има ново споразумение с България.

„Мога да заключа от срещата си с Радев и от предходните си контакти с него, че едно е безспорно – президентът Радев говори с напълно различна реторика от своите предшественици в българското правителство, министъра на отбраната, министъра на външните работи, опитва се да се обърне към нас с културен речник. Той се придържа към основните български изисквания, но не ни обижда и това вече говори, че той е човек, който е сериозен, стабилен и не възнамерява да търси само политически точки, като оскърбява един от съседите“, каза държавният глава на Северна Македония.

Припомняме, че по време на стъпването в длъжност на служебното правителство, министърът на външните работи Светлан Стоев заяви, че няма да има промяна в позицията ни за Северна Македония. По думите му в момента всичко е в ръцете на официалните представители от Северна Македония, които също са наясно каква е нашата позиция и не би трябвало да си позволят спекулации по темата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!