Румен Радев
На снимката: президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев коментира от Варна днес резолюцията за България, гласувана вчера в Европейския парламент. Според него документът „развенча пропагандната теория на управляващите”.

Радев каза още, че резолюцията е показала ясно, че зад красивия лозунг за европейско развитие на България се вихри едно морално провалено управление и корупция.

„Вихри се управление, което подкопава устоите на правовата държава и спира на практика нашето развитие. А дебатът, който се случи в Европейския парламент, както и гласуването показа и развенча още една пропагандна теория, а именно, че управляващите са лицето на България пред Европа, което среща всеобхватно одобрение. Явно се видя, че това не е така. Дори партията от това европейско семейство – Европейската народна партия не подкрепи в цялост управляващите в България. Това е много показателно.  Показателно бе също така, че българския парламент беше посочен, като катастрофално ниско ниво на доверие”, коментира държавният глава пред журналисти.

И добави:

„От тази ситуация се излиза с бързи, честни избори, които да сформират веднага нов парламент, с необходимото доверие и който парламент да излъчи управление, което да отговаря на европейските принципи – за прозрачност, одобреност и отчетност. Управление, което да върне европейският демократичен облик на България, което да върне инвеститорите, защото в момента то се разклаща все повече“, категоричен бе президентът Румен Радев.

Промените в Изборния кодекс

На въпрос дали това ще се случи с избирателния кодекс, който е гласуван от парламента, президентът каза:

„Аз наложих вето на този избирателен кодекс, но за съжаление българския парламент не отчете тази възможност – подадената от мен ръка, да коригира своите решения, така че да няма съмнения за изборни манипулации, да бъде избегнат хаоса, да бъде решен въпросът с недействителните бюлетини, с ръчното броене, с ръчното оформяне на протоколи и т.н. За съжаление, от тук нататък се отваря вратата за всевъзможни манипулации по време на изборите и за тяхното оспорване, което не е добре“.

Той посочи, че има неоспорими факти, за това как се правят официални брифинги, на които се дават указания за произвеждането на недействителни бюлетини и ако този проблем не бъде разрешен и не се върне доверието на хората в честността на изборния процес – те просто ще избягат от урните.

„Ние трябва да имаме истинска представителност, за да имаме доверие в новото управление, а това се постига само с масово гласуване“, категоричен бе Румен Радев.

На въпрос, как точно могат да бъдат убедени младите хора да гласуват, тъй като по традиция те избягват да отиват до урните, президентът заяви, че младите българи вече имат много добра представа, какво се случва в държавата им, поставят ясни изисквания и ги посъветва на следващите избори да излязат масово да гласуват, защото става въпрос за тяхното бъдеще.

„Нека всеки излезе, за да изрази своята воля. Тук има и още едно голямо предизвикателството, защото не говорим единствено за недействителни бюлетини, но говорим и за корпоративен, манипулиран вот. Хората, които правят контрапротести са там заради зависимост, страх от загуба на работа или бизнес. Трябва да се справим и с това. Но това ще се случи едва, когато създадем нормални, прозрачни, предвидими условия за правене на бизнес в България“, каза в заключение президентът Румен Радев.

Коментари за резолюцията вече направиха много политически лица, сред които и депутатите от ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов обаче засега запазва мълчание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук