Румен Радев
На снимката: Румен Радев

Президентът Румен Радев заяви, че за момента не вижда аргументи за отлагане на парламентарните избори след 28-ми март, когато е първата възможна дата за провеждането им. Радев коментира темата пред Дарик радио.

„Преди да издам указът за датата на следващите парламентарни избори ще отчета всички фактори. Следя какво говорят партиите, хората, политолози. Чувам смислени аргументи, съставям си общо мнение“, каза още президентът.

Радев допълни, че указът ще бъде публикуван в „Държавен вестник“ до 28 януари.

„“На 7 декември излязох и казах – избори тогава. Изведнъж институции, хора, партии излязоха от летаргията и казаха „Ау, избори, ама толкова рано“. Това е по Конституция“, коментира държавният глава.

Според президента за момента няма гаранция, че ако изборите бъдат отложени ще бъдат проведени в по-спокойна епидемична обстановка.

„Каква е гаранцията, че април или май обстановката ще е по-облекчена. Аз имам последователна политика към тези избори. Още от лятото искам оставката на правителството. Всеки ден с това управление е пагубен за България, за източване на бюджета, за здравето на хората“, обобщи президентът.

Според Радев не става въпрос за дилема между провеждането на изборите и здравето на хората.

„Причината да сме в това състояние е точно поради това управление. Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото то пострада тъкмо от тази власт, която в продължение на години разгражда социалните системи и ги доведе до днешното плачевно състояние. Това обществено заболяване се лекува с възможно най-бързи, честни, прозрачни избори“, изтъкна още Румен Радев

Радев уточни, че ако управляващите имат намерение да управляват и след изборите, трябва поне да организират вота както трябва.

Президентът коментира и поздравлението на турския президент Реджеп Ердоган към делегатите от конференцията на ДПС миналата седмица. По думите му това е признание за амбиции за участие в българския политически живот и е недопустимо. Според Радев проводник на това влияние е министър-председателят Бойко Борисов.

„Турция е приятел, партньор, съюзник, не искам това да влияе на нашите отношение. Надявам се да не стигаме до отношенията през март 2017 г когато турските власти се намесиха открито в нашия изборен протест. Надявам се, Турция да не се намеси в тези избори“, допълни президентът.

Конференцията на ДПС се проведе миналата събота. Във видеоприветствие към делегатите турския президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави и правителството на Бойко Борисов заради действията му за преодоляване на кризата около коронавируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук