Опустошителните пожари в Атина са засегнали над 2000 жилищни сгради, една четвърт от които ще бъдат срутени след бедствието, съобщи Regnum.

След проверката на властите, всяка сграда, призната за опасна за живеене, се бележи с червена буква „Х“.

Спасителите продължават да издирват загинали и изчезнали.

Директорът на атинската Съдебна медицинска експертиза Никос Каракукис каза:

„Открихме останки под формата на кости, които принадлежат на трима различни души.”

Жертвите от пожарите вече са 87, но спасителите очакват броят им да се увеличи още, тъй като продължава издирването на останки от хора, обявени за безследно изчезнали, сред които и деца. Освен това, поради силните обгаряния, идентификацията на жертвите е особено трудна.

Над 180 са ранените, 11 от тях с опасност за живота.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви снощи, че поема пълната политическа отговорност за опустошителните пожари, които доведоха до обвинения на опозицията за провала на правителството да защити живота на гръцките граждани, предава Reuters.

„Свиках ви днес, преди всичко за да поема пълна политическа отговорност за тази трагедия пред моя кабинет и пред гръцкия народ”, заяви Ципрас пред министрите си.

Правителството ще се заеме с изработването на национален план за справянето с жилищните щети, поясни той, добавяйки, че има сериозни предположения, че причина за пожарите може и да е умишлен палеж.

Министърът на обществения ред Никос Тоскас подаде оставка заради трагедията, но премиерът не я прие.

Според Тоскас анализ на сателитни снимки и проверки на място навеждат на мисълта, че е много вероятно пожарите да са предизвикани от умишлен палеж.

327 постройки в опустошения от пожарите курорт Мати са били построени незаконно, съобщи Техническата камара на Гърция (ТКГ). 52% от собствениците на имоти са декларирали, че нямат разрешително за строеж, докато 93% от сградите са извън градоустройствения план. Преобладаващата част от сградите са летни домове (86%), само 10 процента се водят за основно жилище.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!