Членовете на СДС поискаха оставката на председателя на партията Божидар Лукарски. Те ще внесат предложението на 17 април по време на заседание на Националния съвет.

Информацията съобщи областния председател на СДС – Стара Загора Николай Александров.

Решението е взето  на съвещание на партийните структури от Югоизточна България, което се проведе в Стара Загора.

Две трети от гласовете са нужни , за да бъде сменен председателят, след което се назначава временно изпълняващ длъжността. Конференцията на СДС след това ще избере новия ръководител на Синята партия, разясни Николай Александров.

По думите му хората по места не са доволни от „изолацията на партията” в момента от останалите десни формации и от липсата на активна политика спрямо новото правителство и яснота за бъдещето на СДС.

Основният упрек към председателя неговият заместник Емил Кабаиванов обобщи с едно изречение: „Той води никаква политика“.

От СДС ясно заявиха, че формата Реформаторски блок вече е изчерпан и партията ще преустанови членството си в него.

Задачата на Преговорната група, в която влизат зам.- председателите Румен Христов и Емил Кабаиванов, е да се срещне с хората по места и проучи нагласите за коалиция и възможните партньори в дясно.

Освен това, чрез попълване на анкетна карта всеки от членовете на СДС може да изрази своето мнение и да посочи коалиционен партньор.

Участниците в срещата потвърдиха опозиционния характер на СДС и анти-ГЕРБ политиката, която партията ще води и в бъдеще.

„Не сме гласували за Румен Радев и това не е нашият президент“, посочиха още представителите на СДС.

„Под никаква форма няма да участваме в политически проект, вдъхновен от новия президент“.

От своя страна Емил Кабаиванов каза, че обединението в дясно е крайно наложително, ако партиите в тази част на политическото пространство искат да оцелеят и да участват във властта.

„Близо 300 хил. гласа на последните избори, разделени между три партии, няма да доведат до успех”, коментира още той.

По думите му ще се наложат компромиси, „но никога в дясно проблемите не са били идейни, а винаги става дума за личен егоизъм“.

Проевропейска, консервативна и отворена за преговори – определи партията Румен Христов.

Нужен е дебат за проблемите на България и кауза пред нацията. Обединението в дясно е единствената алтернатива, категоричен е Кабаиванов.

Прочетете интервю на председателя на ДБП Димитър Делчев 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!