Сертификати за ваксинация

Здравните власти у нас трябва да вземат решение за издаване на зелен сертификат и при наличие на антитела срещу коронавирус. Експертните съвети по клинична имунология, вирусология и клинична лаборатория излязоха със становище и препоръки.

В документа се посочва, че определени тестове за наличие на антитела могат да се ползват като документ за наличие на имунна защита срещу Covid-19, но за целта трябва да се подновяват на 3 месеца.

Становищата на трите експертни съвета бяха изискани, тъй като МЗ обмисля дали да признае тестовете за антитела за издаване на зелен сертификат. Експертите обаче не дават недвусмислен отговор дали да се издава сертификат срещу тестове за антитела. Въз основа на трите становища на експертните съвети здравните власти предстои да вземат конкретно политическо решение.

Експертите отбелязват още, че не е определен минималният защитен титър на антитела, предпазващ от Covid-19, както и колко дълго антителата осигуряват защита.

Миналата седмица стана ясно, че Европейската комисия е готова да препоръча сертификат за Covid-19 да бъде издаван и на хора, които имат антитела срещу коронавируса. Условието е да има подобна препоръка от учените, заяви говорителят на Комисията Кристиан Виганд.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!