В регионалните структури на МОСВ се работи под огромен стрес и страх от възможността всеки момент директорите на дирекции да бъдат арестувани. Това стана ясно на извънредната среща в МОСВ на регионалните началници на ВиК-та и на „Басейнова дирекция” с министъра на околната среда и водите Емил Димитров.
Самият той не се задържа дълго на срещата, тъй като бързаше за спешното заседание на Министерския съвет.

Хората от регионалните структури на МОСВ се опасяват, че могат да бъдат арестувани, защото могат да се окажат виновни за проблеми, които дори не са в правомощията на тяхното министерство. От регионалните структури посочиха, че напрежението напоследък е огромно, специалисти в тази област трудно се намират, работи се в почивни дни, а заплащането не отговаря на условията и напрежението.

Шефовете на ВиК-та от цялата страна заплашват да попадат оставки, заради показния арест в Пловдив на шефката наБасейнова дирекция” Цветелина Кънева. Това каза в интервю за „Нова телевизия” министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро.

„Ако 80 човека директори на всички дирекции в цялата страна си дадат оставката, аз като министър какво да направя? С кого да работя? Със секретарката си ли? И аз се бях приготвил да си дам оставката”, каза той.

Оказва се, че директорите на тези дирекции са изправени пред патова ситуация – в единия случай нарушават закона, ако не спират водоподаването; ако спазят законодателните текстове, както са написани в момента, трябва да спрат водата на половин България.

Проблемът е, че голяма част от водохващанията не могат да бъдат узаконени по обективни причини, например, намират се в частни имоти, а процедурата за отчуждаване е бавна, скъпа и не винаги успешна, защото голяма част от собствениците или са починали, или не могат да бъдат открити.

„Водохващанията са незаконни, не защото обичаме нещата да са незаконни. Има извори, които са на по 100 години… Всички тези неща през годините са довели до това, че от 7 400 броя ВиК оператори, 40% са без разрешителни. Те се ползват от 50-60-70 години, някои и на сто. 60% нямат санитарно хранителни зони ”, обясни министърът.

И заключи:

Ако законът се приложи както е написан, половин България остава без вода. На практика всички ВиК работят извън закона заради различни нарушения. Никой досега не е спазвал закона”.

По думите му всички колеги на Кънева в страната са притеснени от случилото се и са поискали спешна среща с него.

Искат днес в 11 часа да дойдат и да си дадат оставките. Всичките. Директорите на всички териториални структури в България. Тези хора трябва да ходят в затвора, ако не спират сондажи. Явно е, че няма да спират сондажи, защото ние не можем да изкараме хората по улиците, защото те не са виновни, че ВиК-то в годините не е успяло по обективни причини да си регистрира сондажа”.

Ревизоро се възмути и от начина, по който бе арестувана шефката на „Басейнова дирекция” в Пловдив.

„Бих пожелал на тази жена справедлив съдия. Намерил се е някой от икономическа, който е подвел Прокуратурата. Цяла София беше подведена от тези фалшиви послания, които идват от там. Не може за административно нарушение, някой да ви държи в затвор. Може да ви уволни, може да ви накаже…Не може за каквото и да е да отивате в затвора. Надявам се на благоприятен изход”, каза той.

И добави:

„Истината в известна степен възтържествува, защото дойде информация какво се случва и кой кого е подвел. Очаквам тази ситуация да има развитие…Мога да кажа, че ако не беше един на върха на пирамидата, който е в другата „власт”, извън нас, нямаше да я пуснат вчера. Ако не бяха разбрали догоре за какво става въпрос. Няма нарушение, няма вреда от 60 хиляди, следващите 5 години са изискуеми и т.н…Даже тази жена, ако я пуснем днес, първата й работа би трябвало да бъде да събере тези пари. Този, който я замести, ако я махнем, също ще трябва да ги събере…Ние не искаме да сме съучастници в престъпление. Този сондаж е от 20 години, тази жена работи там от 2 години. Откакто е дошла, тя е издала няколко наказателни постановления и глоби за сондажи…”

Министърът на околната среда каза още:

„Ако ние наистина се подведем от изказването на прокуратурата в Пловдив, би трябвало да спрем водата на половин България. Не е редно и няма смисъл”.

И допълни:

„Тези хора не са престъпници. Те имат несъбрани суми от ромските квартали. Има помпи, които са повредени. Но изведнъж да ги изкарваме престъпници – тези шефове на ВиК-та, не е редно.  Защо беше тази показност. Сега ще върнат ли онези кашони с документите за плащанията, които сега тя трябва да предяви на този сондаж? Ще ги върнат ли с пушките?”

Емил Димитров изрази своето удовлетворение, че в крайна сметка главният прокурор е разбрал какъв наистина е проблемът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!