Едновременно две руски социологически агенции проведоха допитвания след новогодишните празници, според чиито резултати рейтингът на президента Владимир Путин е спаднал – при това до исторически ниско равнище, съобщи Би Би Си.

По данни на ВЦИОМ към 13 януари рейтингът на Путин е бил 33,4%. През декември доверие към него са изпитвали 36,5% от руснаците. Роказателите на рейтинга на руския президент достигнаха своя минимум от 2006 г.

ВЦИОМ задава на респондентите си въпросът за доверие при „решаването на важни държавни въпроси“, при отговора на който може да бъдат избирани неограничено количество политици. Путин е начело в този рейтинг. Второ и трето място заемат Сергей Шойгу с 13,7% и Сергей Лавров с 9,3% – и техният рейтинг е спаднал съответно с 2,3% и с 2,4%.

Руската редакция на Би Би Си разговаря с експерти в търсене на обяснение за това защо спада рейтингът на Путин.

Политологът Константин Калачев смята, че системен фактор за това е „умората от президента“.

„Расте броят на тези, които са готови да кажат на Путин благодаря за стореното, но смятат, че той вече се е изчерпал и са необходими промени“, обяснява експертът. „Това не е групата, която по принцип критикува Путин, това са довчерашни лоялисти.“

Той отбелязва, че в хората се е натрупала умора, изчезнала е вярата в бъдещето с путин и е настъпила криза в очакванията.

Преди изборите руснаците не са виждали алтернатива на Путин. Сега е настъпил „следизборен махмурлук“, тъй като животът не се е подобрил.

“Животът продължава да не става по-добър. Във външната политика летвата се вдигна прекалено високо. В плановете зда развитие хората не вярват. Нараства скептицизмът“, смята Калачев.

Политологът Абас Галямов казва, че в хората няма „претенции към съдържанието на курса, но тях не ги устройва намаляването на жизненото равнище. Тенденцията беше забелязана още през миналото лято, това е ерозия на социалната база, бавното намаляване продължава, да се измени тази тенденция е трудно.“

Според експерта ако не се случи нещо извънредно, както в СССР през 80-те години на миналия век, когато националните погроми постави въпроса за доверието към Горбачов, то днешното снижаване на рейтинга няма да доведе до нищо.

Анализаторът от ФОМ Григорий Картман пък обяснява ръстът на недоволство от властите с „реалните изменения в законодателството, които влизат в сила от нова година, а също и поради ръста на цените“.

Кертман също така смята, че спадът в рейтинга на властите е резултат от това, че по време на новогодишните празници хората са общували повече със свои роднини и приятели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!