Николай Малинов
На снимката: Николай Малинов

Безпрецедентният шпионски скандал в България получи международен отзвук. ДЕБАТИ.БГ публикува без съкращения материала на Voice of America и Reuters.

Българската прокуратура обвини ръководителят на неправителствената организация „Русофили” във шпионаж, в полза на Руската Федерация, като част от схема, която, според тях, има за цел да отдалечи България от западните й съюзници и да я приближи към Москва.

България, най-лоялният спътник на Москва от времето на Съветския съюз, сега е член на НАТО и Европейския съюз, но все още има близки културни и исторически връзки с Русия, която остава най-големият енергиен доставчик на балканската страна.

Прокуратурата твърди, че Николай Малинов (50-годишен), председател на Националното движение „Русофили”, е работил за Руския институт за стратегически изследвания, ръководен предимно от бивши генерали в руското разузнаване, както и за „Двуглавия орел”, още от 2010г.

„Ройтерс” не успя да се свърже с Малинов за коментар на обвиненията, тъй като телефонът му бе изключен. Руското посолство в София все още не е излязло с публично становище за обвиненията.

„Николай Малинов е обвинен, че се е поставил в услуга на чужда организация, работейки като шпионин”, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Малинов е освободен под гаранция, но има забрана да напуска страната, заяви от своя страна главният прокурор Сотир Цацаров.

Прокуратурата казва, че са намерили документ на руски език, подготвен от Малинов, в който се говори за „необходимата геополитическа преориентация на България”

„Документът очертава стъпките, които трябва да бъдат предприети за цялостно преразглеждане на геополитическата ориентация на България далеч от Запада към Русия“, каза Гешев.

Не стана ясно обаче кога е написан документът.

В текста е написано, че Малинов планира да създаде интернет сайт, телевизионен канал, влиятелен мозъчен тръст и политическа партия, за да насърчи българите да формират по-положителни възгледи за Русия, въз основа на споделените си славянски традиции и православно християнство.

Българският президент Румен Радев, който е приятелски настроен спрямо Русия, каза, че обвиненията срещу Малинов са „много сериозни” и че прокуратурата се нуждае от сериозни доказателства.

Посолството на САЩ в София заяви в изявление, че е запознато с разследването на предполагаем случай на шпионаж и напълно подкрепя „усилията на България да защити своя суверенитет от злокачествено влияние“.

Някои опозиционни политици разглеждат случая като опит за влияние върху общественото мнение преди местните избори на 27 октомври.

На брифинга във вторник, прокуратурата каза, че е издала заповед спрямо ветерана от руското външно разузнаване ген. Леонид Решетников да влиза в България за 10 години. Решетников е заместник-председател на „Двуглавия орел” и бивш шеф на Руския институт за стратегически изследвания.

Малинов пътуваше редовно до Русия, за да се среща с Решетников и Константин Малофеев, влиятелен руски финансист и ръководител на „Двуглавия орел”, където са му давани средства и възлагани задачи, каза Гешев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!