Президентът Румен Радев определи предстоящите парламентарни избори като най-важната тема в момента, в която „залогът е огромен“. Това стана по време на посещение на държавния глава в Самоков.

Той отправи призив към партиите да се фокусират върху промени, които да сменят настоящия управленски модел, а не върху популистки обещания.

„За съжаление, редица партии отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати, пенсии и различни социални придобивки. Ще намерят ли сила да започнат най-сетне реална борба с корупцията? Ако това не се случи, възпроизводството на този порочен управленски модел е гарантирано.

Президентът акцентира, че очаква партиите да се произнесат дали ще приемат като своя непосредствена задача в новия парламент реформа на изборното законодателство, така че да се гарантират честни и достъпни избори. Той призова за решителни конституционни и законови промени, така че да се укрепи върховенството на правото, да се извърши адекватна съдебна реформа и да има оптимизация в законотворческия процес и реална борба с корупцията.

Радев добави, че не е изненадан от решението на депутатите да преодолеят неговото вето, свързано с т. нар. специален прокурор.

Това е временно решение, явно под натиска на някаква конюнктура. Аз съм убеден, че то няма да просъществува в бъдеще, защото е в противоречие с Конституцията и с основни човешки права.

Помолен да коментира случая, в който 16-годишно момче почина в София от токов удар от оголен кабел на незаконен павилион в София, президентът посочи, че отдавна е направил изводите си, че липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление водят дотам, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото. По думите му оттам се стига и до такива уродливи инциденти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!