Клаус Йоханис
На снимката: румънският президент Клаус Йоханис

Когато румънците гласуват на президентските избори, започващи днес от тях се очаква да потвърдят позицията си за ЕС в момент, когато европейският проект се оказва под нарастваща атака от националистически настроения в някои от членовете му.

Румъния, която се присъедини към ЕС през 2007 г., беше последната от източноевропейските държави, която се отърси от оковите на комунизма.

И макар да си остава една от най-бедните нации, по-голямата част от населението признава предимствата да бъде част от 28-членния блок.

Настоящият президент Клаус Йоханис – непоколебим проевропеец от десния център – се кандидатира за втори мандат и се очаква да излезе отново начело.

Гласуването се провежда в два кръга – първият в неделя, последван от втори на 24 ноември.

Бивш преподавател по физика от немско говорещото малцинство в Румъния, 60-годишният Йоханис гледа към Берлин и Париж по повечето въпроси, понякога дразнейки лидерите в близките Будапеща и Варшава.

Основният въпрос в неделя е кой ще бъде избран да се кандидатира срещу него.

Кой се кандидатира за президент?

Социологическите проучвания показват, че действащият президент Йоханис е явен фаворит в предстоящите президентски избори. Той представлява Либералната партия, която е член на групата на консерваторите от Европейската народна партия в Европейския парламент.

Според проучване, проведено от IMAS за румънското радио FM миналата седмица, в момента Йоханис води с 45,7%. Социолозите предвиждат партията му да спечели и най-много места на парламентарните избори догодина.

Мирча Диакону, актьор, който се кандидатира като независим, е на второ място с 16,7% подкрепа. Според местните медии, той има подкрепата на PRO Romania и ALDE.

Бившият премиер – социалдемократката Виорика Дънчила – се нарежда на трето място, според проучванията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!