Румен Порожанов
На снимката: земеделският министър Румен Порожанов

Към момента над 1000 са случаите на африканска чума по свинете в Румъния и властите ще унищожат над 300 000 заразени животни. Положението е много тежко, надявам се колегите бързо да овладеят ситуацията, коментира министър Румен Порожанов.

Министърът е провел среща с двама свои румънски колеги в Букурещ през миналата седмица. Властите в северната съседка са уверили Порожанов, че докато не бъде решен проблемът, няма да има лов по границата с България, за да не се подплашват прасета към нашата страна.

Румен Порожанов съобщи, че ако не бъде засечен нов случай на африканска чума, груповият лов ще бъде възобновен на 29 септември с изключение на районите около Тутраканци, пристанище Варна, Златни пясъци и Албена, където ще има известни ограничения. Подробности с проекта на заповедта на Министерството на земеделието, храните и горите ще бъдат качени днес на сайта на ведомството, заяви министърът.

Африканската чума по свинете в Румъния беше регистрирана в края на август. За да се предотврати навлизането на диви свине, България изгради по границата телена ограда, която да възпира дивите животни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!