На снимката: Румен Драганов

Ваксинационният сертификат е излишен и пречи на туризма. Той няма да бъде приет на централно европейско ниво, защото много страни нямат намерение да го прилагат. Това коментира специално за ДЕБАТИ.БГ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Както пътуваме от София до Пловдив, например, по същия начин трябва да може да пътуваме в Европейския съюз. Въпросният сертификат помага единствено на производителите на PCR тестове, които направиха трилионни печалби. Но това не помага на туризма и на икономиката. Голяма част от страните го наричат дори дискриминационен, заяви той.

Според Драганов, друг основен аргумент срещу тази мярка, е губенето на време, особено, когато става дума за чартърни полети. Именно те са сегмента, към който България се стреми за това лято.

Този сертификат е доста голямо затруднение. Той е губене на време на летищата. С една дума – много трудно ще може да бъде обработен един голям туристопоток. Ако очакваме около 100 полета на ден, времето, което ще е необходимо за обработка, е няколко дни.

Предложението му е за връщане към „свободната форма“ и призова за активна държавна политика в тази област.

Всички страни, които имат брой ваксинирано население като процент по-голямо от това, което е в България, да могат да влизат без изисквания за ваксинация и тестове. Надяваме се това да стане европейска политика от 1-ви август. В момента в България се движим около 15% ваксинирани, всяка страна с по-голям от този процент, да могат да влизат свободно, поясни той.

Готови ли са хотелите по Черноморието за новия сезон, въпреки трусовете покрай коронавируса; колко важни всъщност са руските туристи за нашия пазар; защо статистиката от години не е коректна и ще успеем ли в крайна сметка да сме конкурентноспособни – цялото интервю четете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук