Президентът Румен Радев и Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия за еврото и социалния диалог

На срещата си със заместник-председател на Европейската комисия за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, президентът на България Румен Радев заяви, че стратегическата перспектива на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно да се случи без присъединяване към Еврозоната. През изминалите дни от последния КСНС държавният глава бе заподозрян от управляващите в съглашение с БСП за отклоняване от евроатлантическия път на страната и днешното му извление идва като контрапункт натакива твърдения.

По думите на Радев влизането в Еврозоната  е цел, която трябва да се постигне на основата на реална подготовка и извървян път. Той посочи, че страната ни се нуждае от ясен план за действие, анализ на поетите ангажименти, както и оценка на риска от въвеждането на еврото, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът отбеляза, че за българите би било полезно да се запознаят с опита на други европейски държави, преминали по същия път. Важно е, без въпросите да се политизират, да има обективна информация как Еврозоната ще повлияе върху темповете на икономическо развитие и в каква степен това би помогнало за изравняването на жизнения стандарт на българските граждани, с този на гражданите на други държави-членки.

От своя страна Валдис Домбровскис заяви, че има механизми, които страната може да приложи за мониторинг на цените, така че да се избегне спекулативното им увеличаване. За гладкото протичане на процеса на присъединяване Европейската централна банка е предложила проект на „Пътна карта“, която очертава основните етапи на процеса, до присъединяването на България към механизма ЕРМ 2.

„ЕК не взима решението за влизането в Еврозоната, но ние може да подкрепим страните в усилията им в тази посока“, увери гостът.

През последните две десетилетия България постигна положителни резултати във фискалната си стабилност след въвеждането на валутния борд, а страната ни е покрила финансовите изискванията за приемане в Европейския валутен механизъм, беше отбелязано на срещата.

„Осъзнаваме, че решението за приемането ни в Еврозоната зависи от Европейската централна банка и от страните членки, но във вътрешно икономически план е необходимо да се работи за повишаване на доходите“ – подчерта Румен Радев.

Президентът и еврокомисарят Дамбровскис обсъдиха необходимите стъпки за влизане на страната ни в Европейския валутен механизъм, както и Европейския банков съюз и в частност т.нар. Механизъм за близко сътрудничество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!