Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

В авиацията отговорност носи командирът и в своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, вертолет, нито един загинал летец или техник. Не само като командир на Военновъздушните сили (ВВС), в цялата си командирска практика, каза президентът Румен Радев. По този начин той отговори на твърденията на министър-председателя Бойко Борисов, че вследствие на неговата работа като „шеф“ на ВВС са „падали самолети и хеликоптери“.

Президентът подчерта, че не само не е губил хора и техника, а заедно с подчинените си е успял да трансформира подготовката във Военновъздушните сили от закостенял в прогресивен съвременен модел на обучение.

„Това е постигнато не защото съм опростявал подготовката, напротив, винаги съм поставял много високи цели, много високи амбиции, но заедно със своите подчинени сме премисляли всичко, готвили сме се и сме го правили така, че да постигнем успех и да няма загуби“, добави президентът.

Той изтъкна, че като командир на ВВС е показал, че с минимални средства може да се постигне голям ефект, когато хората служат не на някой друг, а единствено на България.

„И аз искам днес на всички тези хора, с които съм работил, в които съм вярвал, и които са ми имали доверие – някои от тях напуснаха системата, други продължават да служат на България, искам да им благодаря“, заяви Радев.

В отговор на въпрос държавният глава потвърди, че днес в президентската институция е било внесено предложението на Висшия съдебен съвет за освобождаване от длъжност на главния прокурор Сотир Цацаров и предстои описаната в Конституцията процедура по издаване на указ.

По-рано днес, с 20 гласа „за”, единодушно пленумът на Висшия съдебен съвет гласува оставката на Цацаров, чийто мандат като обвинител номер едно в републиката изтича на 10 януари. Той беше избран с голямо мнозинство от Народното събрание за председател на Антикорупционната комисия.

Мандатът на Цацаров няма да се довършва от негов заместник, а директно новоизбраният Иван Гешев ще встъпи в длъжност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!