Румен Радев

„Крайно време е партиите са осъзнаят своята отговорност“, каза президентът Румен Радев, който посети днес Рудозем и се срещна с граждани на площада, предаде БНР. Пред журналисти държавният глава коментира възможността за избори 2 в 1, т.е. парламентарни и президентски.

„Избори две в едно са срещу нашия конституционен модел и правовата ни държава“, смята Радев. До този момент в българската политика не е имало подобно смесване на избори, припомни той.

Според Радев, най-важно е в момента да се състави редовен кабинет и да се актуализира бюджетът, а това е основно задължение и грижа на парламентарно представените политически сили.

Румен Радев посочи, че за втори път българският парламент има огромен проблем при съставянето на правителство и бягството от отговорност не е решение. „Колко избора трябва да преминем, за да разберем че без диалог не става, че без коалиция не става? Колко време ще се учим, за да стигнем до вярното решение?“ Според него хората накрая ще гласуват за тази политическа сила, която успее да намери компромиса, която успее да намери верния подход към другите, така че да имаме правителство.

В отговор на въпрос президентът посочи, че на фона на множеството кризи, пред които страната е изправена, народните представители трябва да свършат своята работа и на първо място е актуализацията на бюджета. По думите му от отношението на политическите сили към нея ще проличи кои партии работят за нуждите на българите и кои партии работят за себе си.

Относно евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, президентът коментира, че всеки български гражданин има право да участва в политическо обединение.

„Служебните министри са хора – експерти със свободна воля. Не мога да им кажа какво да правят“, каза Румен Радев.

Президентът потвърди и каза, че очевидно сме в криза, щом втори път политическите сили не могат да направят кабинет. Проблемът, според него, е в бягството на политическите сили от отговорност.

„Народът ще накаже на следващи избори именно тези, които бягат от отговорност“, каза Радев в Рудозем.

Припомняме, че днес президентът Румен Радев е на посещение в населени места в общини по българо-гръцката граница. Посещенията са по покана на местните власти и на областния управител на област Смолян Стефан Сабрутев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!