Румен Радев
На снимката: Румен Радев

След предстоящите трети избори в рамките на една година, партиите са длъжни да разберат, че в една парламентарна република промяната може да се случи само с нов начин на мислене и осъзнаване на отговорността пред българския народ. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Кърджали. 

Ситуацията в страната може да се промени само когато политическите партии осъзнаят, че трябва да има диалог, компромис и общ поглед, насочен към бъдещето на България, а не към тяснопартийните политически интереси, добави той.

Във връзка с организацията и провеждането на изборите през ноември президентът посочи, че очаква те да са също толкова честни, колкото и предишните и призова отговорните институции да предприемат всички необходими мерли, за да предотвратят манипулации на вота. „Все още имаме купуване на гласове – това е позорно явление. Не може страна-член на ЕС да допуска да се купуват гласове и да се изкривява вотът на гражданите“, допълни Румен Радев.

В отговор на въпрос държавният глава заяви, че приема регистрацията на БСП за участие в президентските избори като индикация за подкрепа. „Неведнъж съм казвал, че не се меся в кухнята на нито една партия. БСП са партия са ясни традиции, с ясен устав и процедури. Те следват своите уставни процедури“, заяви Румен Радев.

Помолен да коментира дали оттегленото доверие на ДПС ще се отрази негативно на кампанията му за президентските избори, Румен Радев заяви, че Българската конституция не дели гражданите на етнически и религиозен признак и никоя партия няма правото да си присвоява гласа на хората, да ги разделя и да говори от тяхно име. „Всеки гражданин в нашата страна е свободен да изразява своето мнение и да дава гласа си по време на избори“, допълни държавният глава.

По думите на президента, е закъсняло предложението за отстраняване от длъжност на председателя на Държавна агенция „Технически операции“ предвид скандалите с подслушвания през последната година. Румен Радев допълни, че предстои да се запознае с мотивите на правителството, с които то предлага да се издаде указ за прекратяване на правомощията на досегашния председател на агенцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!