русия дипломати

Русия отцепи достъпа на чуждестранни кораби до Черно море. Ограничава се правото на мирно преминаване на чуждестранни военни кораби и други държавни съдове в три региона на Черно море, се казва в бюлетин на Департамента по корабоплаване и океанография към Министерството на отбраната.

Ограничението влиза в сила от 21 часа днес и ще важи до 31 октомври. Планираните за затваряне зони няма да нарушат корабоплаването през Керченския пролив. Освен това всички те се намират в териториалните води на Русия.

Украйна протестира пред Москва

Министерството на външните работи на Украйна протестира пред Москва заради това решение. Оттам посочват, че то е прието под предлог за провеждане на военни учения. Те са въпреки факта, че всички зони, планирани за затваряне, се простират само до външната граница на териториалното море на Руската федерация.

Реакцията на Запада

Държавният департамент на САЩ нарече забраната за влизане на чуждестранни кораби в редица черноморски райони „неправомерна ескалация“ от Русия.

Говорителят на външното министерство Нед Прайс изрази в писмено изявление „дълбока загриженост“ относно забраната. Той също така обвини Москва, че „възпрепятства работата на украинските пристанища в Азовско море“.

На свой ред ЕС смята, че затварянето на определени райони на Черно море от страна на Русия „допълнително ще дестабилизира ситуацията“. Говорителят на външнополитическата служба на Европейския съюз Петер Стано призова това решение да бъде отменено.

Отговорът на Русия

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, коментирайки реакцията на западните политици. Той подчерта, че Русия действа в съответствие с международните споразумения.

„Обръщам внимание на факта, че

не са въведени ограничения за търговското корабоплаване и за използването на украински пристанища в Азовско море“,

каза Рябков.

Той също така нарече ограничаването на определени зони, където се провеждат ученията, общоприета международна практика. Както Рябков отбеляза, от тази гледна точка Русия действа въз основа на многостранни споразумения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!