КСНС, президент
на снимката: президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов

Правителството и лично премиерът в оставка Бойко Борисов да понесат отговорност за руския шпионски скандал. За това настоя президентът Румен Радев. По негови думи българското правителство трябва да осъзнае своята отговорност по скандалите във външната политика. Той уточни че става въпрос най-вече за руския шпионски скандал.

„Ние имаме дълбок пробив в националната сигурност”, каза Радев, имайки предвид, че в тези скандали са въвлечени институции на най-високо ниво.

„Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на премиера,

те дават допуск до класифицирана информация. Тук трябва да се търси сериозна отговорност, подчерта Радев. Той изтъкна необходимостта да се направи задълбочен анализ какви са причините за пробив в системата за сигурност. Уточни, че поръчал такъв анализ да бъде направен.

„Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Това е работа, която предстои да вършим със следващото правителство. Това правителство се провали в гарантиране сигурността на класифицираната информация”, подчерта още Радев.

Несериозно е да се говори за служебно правителство

„Несериозно е да се мисли за служебно правителство, при положение, че тече процедура за редовен кабинет“, коментира още президентът Румен Радев. Той се надява нужното допълнителното време да бъде инвестирано в диалог и съгласие между партиите и уточни, че очаква правителство с широка парламентарна подкрепа.

„В скоро време ще взема решение за връчване на мандат.

Трябва да намерим баланса между промени, които да се случат след промени в законите и съставяне на правителство. Не трябва да губим надежда“, каза още Румен Радев.

Парламентът заработи енергично

„Няма определен срок в конституцията между първия и втория мандат. Виждате, че парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Българите очакват решения, които да бъдат взети от този парламент. Трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа, за каквато вече има сериозни заявки“, настоя Радев.

Трябват пари за пенсионерите и фирмите пред фалит

Според него е твърде рано да се говори за трети мандат,  защото всичко зависи от това какво ще се свърши на втория. Той очаква партиите и настоящото правителство да намерят сили и да проявят отговорност за актуализация на бюджета. Според него би било крайно безотговорно към пенсионерите и фирмите да не получат финансова подкрепа в този тежък епидемиологичен момент.

Трябват решителни промени

„Надявам се да се запази добрият тон, защото времето е ограничено, имаме нужда от решителни промени, имаме нужда те да бъдат вършени изцяло според очакванията на българите, а не според егоистични виждания на партиите“, настоя Румен Радев.

Той се надява всеки да осъзнава своята отговорност. „Това не е отговорност само на една партия, а на

всички партии в парламента – да намерят този консенсус в името на правителство, което ще работи в интерес на обществото

и с широка парламентарна подкрепа. Време е партиите да дадат знак, че са намерили общия диалог, който да ги обедини около ясни принципи и приоритети, ясна ценностна рамка, защото една безпринципна коалиция може да задълбочи кризата от друга страна. Надявам се, че партиите водят необходимия диалог”, добави още Радев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук