Русия приветства Ердоган за твърдата позиция пред „безпрецедентния“ натиск върху Турция по отношение на сделката за С-400.

„Налице беше безпрецедентен натиск върху Турция по отношение на сделката за руската система за въздушна отбрана С-400, но ние приветстваме решителната позиция на президента Реджеп Тайип Ердоган по въпроса.“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Песков беше гост в предаването „Москва. Кремъл. Путин“, програма по телевизия „Россия-1“, където оцени позицията на Анкара пред заплахите от страна на САЩ за покупката на ракетна система от Москва.

„Натискът наистина е безпрецедентен. Ние приветстваме доста твърдата и безкомпромисна позиция на Ердоган (по въпроса). Вярваме, че такава позиция ще ни позволи да изградим свободен и суверенен диалог“, каза Песков.

Говорителят каза, че има много малко държави в света, които могат да действат така независимо и суверенно, когато става въпрос за принципи, а Русия и Турция са в тази категория.

В отговор на загрижеността и въпроса дали е настъпила промяна в позицията на Анкара във връзка със закупуването на С-400, Ердоган каза миналата седмица: „Казахме им, че „това е свършена работа, всичко е готово“. Доставката на системата за противоракетна отбрана С-400 е трябвало да се осъществи през юли, може да се направи и по-рано.“

По-рано през седмицата Съединените щати спряха доставката на части и услуги, свързани с изтребителите F-35 в Турция. Това бележи първата конкретна стъпка на САЩ за блокиране на военна доставка на съюзник на НАТО в светлината на планираната от Анкара закупуване на руската система за противоракетна отбрана.

Турските власти отказват да се оттеглят от планираното закупуване на системи С-400, което според турския съюзник на НАТО, САЩ, ще компрометира сигурността на самолетите F-35.

Вашингтон също изразява загриженост относно покупката, която ще създаде риск, който може да навреди на съюзници в НАТО, въпреки че военният блок преди това посочи, че придобиването е национално решение на Турция и не противоречи на позицията на Анкара в НАТО.

Сделката между Анкара и Москва С-400 беше подписана през декември 2017 г., като страните подписаха споразумение за 2,5 милиарда долара. С – 400 е най-модерната руска система за противовъздушни ракети с далечен обсег на действие.

Турция ще бъде първата страна-членка на НАТО, която ще има руската система на въоръжение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук