САЩ доклад

Посолството на Русия у нас публикува на страницата си във Фейсбук позиция по повод вчерашни доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права по света. Към България имаше особено критични изводи.

🇧🇬 Отнасяме се с разбиране към загрижеността на нашите партньори от Съединените американски щати по повод «неспазването»…

Публикувахте от Посольство России в Болгарии в Четвъртък, 1 април 2021 г.

Статусът иронизира изготвянето на доклада и го нарича „много полезен, защото допринася за борбата срещу безработицата“ в САЩ, понеже в изготвянето му участват много хора.

„В съответния доклад за 2020 година Държавният департамент за пореден път е принуден да констатира, че далеч не всички са готови да живеят по натрапваните отвъд океана ценности и шаблони“, пише в посланието.

Дори се добавя, че има пропуск на самите САЩ да включат себе си.

Що се отнася до липсата на самите Щати сред изброените в текста държави, тази досадна грешка е любезно поправена от нашите китайски колеги.

Във вторник Държавният департамент публикува ежегодния си доклад, в който се констатират притеснителни данни за произволни арести, зависима съдебна система и цензура в медиите. Акцентира се още, че има безнаказано участие на длъжностни лица в корупционни практики.

В доклада се цитират данни и на Антикорупционен фонд, според които от 40 известни разследвания за корупция през последните 5 години само 3 са стигнали до повдигане на обвинения с резултат две условни присъди и една глоба, 7 са оправдани, 5 се обжалват и останалите са с неясен статут.

Подробно са разгледани и скандални случаи на полицейско насилие по време на протестите с искане на оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!