данни

Хората, които от сряда вечерта до събота установят, че са с положителен тест за COVID-19 няма да могат да упражнят правото си на глас. Става дума за над 20 000 души.

На 31.03 беше последният срок, определен от Централната избирателна комисия за заявяване на посещение на адрес от мобилна урна. Оказва се, че Министерството на здравеопазването не е дало такива указания, защото това не било от компетенциите му. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Въпросът, който поставяте изобщо не е от компетенцията на Министерството на здравеопазването. Той е юридически и конституционен. Това е конституционно решение. След като има дата 31-ви е много ясно, че след тази дата не може да подавате заявление за мобилна урна“, заяви той и коментира, че според него по-големият проблем е липсата на желаещи да участват в подвижните урни.

„Тук се оказа, че има доброволци от различни организации, които са съгласни да се включат, но по конституция и Изборен кодекс партиите са тези, които трябва да ги припознаят, да ги предложат и те да бъдат включени в тези СИК-ове“, добави още доц. Кунчев.

Той обясни какво е трябвало да направи здравното министерство и увери, че към момента всичко то е изпълнено.

„Това, което беше задължение на Министерството на здравеопазването беше в две насоки

  • –първо, да разработи съвсем точни правила какви мерки да спазваме, за да е безопасно гласуването. Те са налице повече от месец, 12 страници, подробно описано на всяко ниво.
  • -второто е да осигури, и то го направи, лични предпазни средства и дезинфектанти за всички над 12 000 секционни избирателни комисии. Това сме го направили, целите количества са разнесени“,

заяви той и добави, че по време на изборите ще има дежурни представители на РЗИ-тата, които по телефон ще консултират членовете на избирателните секции по въпроси касаещи мерките и указанията на МЗ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!