медицински дейности
на снимката: Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев бяха определени лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.

Болниците и отделенията в тях са разделени на два вида – такива, които извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в леко състояние и такива, които обслужват пациенти с COVID-19 в състояние, изискващо интензивно лечение. 125 болници ще могат да приемат тежки случаи на коронавирус, а общо 231 ще могат да обслужват леки случаи. Редица болници са и в двете категории. Заповедта указва подробно кои лечебни заведения извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и кои лечебни заведения обслужват пациенти с COVID-19 в състояние, изискващо интензивно лечение.

В заповедта е посочено и разпределението на болничните легла по лечебни заведения.

Болниците, които обслужват болни с коронавирус и в двете категории са групирани и по области, според кода на РЗОК. Болничните заведения, указани в заповедта, са много и затова „Дебати.бг“ предоставя линк към цялата заповед на министъра, включително приложенията, в които е подробният списък с болниците:

 

Заповед на МЗ и списък с болници, лекуващи пациенти с коронавирус

 

  • В приложение 1 са изброени лечебните заведения, които третират неусложнени случаи;
  • Приложение 2 изброява тези, които осигуряват интензивно лечение.

Заповедта изрично указва, че медицинският персонал, който тя засяга, трябва да бъде осигурен с всички необходими защитни средства и да спазва стриктно въведените хигиенни и противоепидемични мерки.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук