Руснаците днес застават пред урните, за да гласуват на местите и регионални избори, в които се очаква да доминират подкрепяни от Кремъл кандидати, съобщава АФП.

Вотът се провежда на фона на призивите на опозиционния лидер Алексей Навални, който излежава едномесечна присъда за организирането на неразрешена демонстрация, за нови протести срещу спорната пенсионна реформа, предложена от президента Владимир Путин.

Изборите за кмет на Москва са предварително предизвестени, коментират анализатори. В бюлетината няма нито един изявен опозиционен кандидат, а настоящият градоначалник – Сергей Собянин, се очаква да спечели пореден мандат без особена конкуренция.

Също като своя ментор Владимир Путин в навечерието на президентския вот през март, кметът на Москва не благоволи да участва в никакви дебати преди изборите, които със сигурност ще спечели.

Застанал през 2010 г. начело на над 12-милионния мегаполис, 60-годишният Собянин може да се похвали с ред постижения според неговите привърженици. Гигантските и твърде скъпоструващи проекти за реновиране на града, лансирани от него, промениха облика на Москва.

Според опозиционера Алексей Навални обаче всичко това е просто „прах в очите на хората”. Протестите срещу пенсионната реформа, планирани за днес не са разрешени от властите, което означава, че всеки, излязъл на площада, е заплашен от арест и затвор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!