Руското военно разузнаване, което е изпратило двамата агенти, извършили атаката над бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през март, вече си е поставило за цел да атакува жизненоважна инфраструктура във Великобритания, съобщава британското издание „Телеграф”.

ГРУ вече е правило опити за кибератаки срещу няколко енергийни мрежи,телекомуникационни системи и медийни организации в рамките на тайната кибервойна, водена от Москва.

По данни на шефа на Националния център по кибербезопасност в Обединеното кралство Киран Мартин, в периода 2016-2017 г. центърът е реагирал на повече от 600 „сериозни атаки”.

Правителствените източници на изданието предполагат, че обучените под ръководството на ГРУ агенти са отговорни и за неотдавнашните случаи на руски кибершпионаж.

Припомняме, че отношенията между Русия и Великобритания рязко се влошиха след нападението над Сергей и Юлия Скрипал. Обединеното кралство обяви, че атаката е продиктувана от върховни представители на Москва. Това доведе до сериозна дипломатическа криза след като десетки държави подкрепиха твърденията на Лондон.

Тази седмица министър-председателят на Великобритания обяви, че се издирват двама агенти на ГРУ, за които има доказателства, че са извършили покушението на Скрипал. От Москва, очаквано, веднага отрекоха да имат нещо общо със случилото се или да са изпращали агенти. В обща декларация, прочетена в ООН обаче няколко държави отново подкрепиха обвиненията на Великобритания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!