NATO, НАТО

Евроатлатическата ориентация на българите е категорично препотвърдена в края на 2022 година. С голямо мнозинство българите подкрепят членството на България в Европейския съюз. Мнозинството българи подкрепя и членството ни в НАТО. Това показва изследване „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 5-12 декември 2022 година сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места в страната.

Проучването отчита, че

евроатлантическата ориентация

на българите е категорично препотвърдена, като 71% от анкетираните заявяват подкрепа за членството на страната ни в ЕС (срещу 22% против).

Най-високо одобрение за членството ни в ЕС регистрира „Екзакта“ сред образовани хора на възраст под 50 години, сред жители на градовете и сред избиратели на „Демократична България“, на ГЕРБ, на „Продължаваме промяната“ и на ДПС.

Противници на членството ни в ЕС има най-често сред избирателите на „Възраждане“ и на БСП.

Данните на „Екзакта“ показват, че одобрението на българите към членството на страната ни в ЕС се запазва

трайно между 71% и 73%

през последните три години, а неодобрението нараства леко – с 2%.

Понастоящем 57% от българите

одобряват членството на страната ни в НАТО, а неодобрение изразяват 31%. По-често подкрепят членството ни в НАТО хора на възраст под 60 години, мъже, образовани и заможни българи, избиратели на ДБ, на ГЕРБ и на ПП. Като противници на членството ни в НАТО се заявяват главно избиратели на „Възраждане“ и на БСП.

Одобрението към членството на страната ни в НАТО остава непроменен дял през последните три години, а неодобрението през декември 2022 година е с 4% повече спрямо декември 2019 г., посочват от „Екзакта“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук