НАТО

След като президентът Румен Радев отказа да представлява ни на срещата на върха на НАТО, от правителствената пресслужба оповестиха част от позицията, която страната ни трябва да защити на форума.

Държавният глава неведнъж е изразявал несъгласието си с решението на българския парламент за военна подкрепа на Украйна.

В същото време според Конституцията правителството е отговорно за формирането на външната политика на страната, а президентът, като обединител на нацията би трябвало да е проводник на тези позиции.

От Министерския съвет разпространиха съобщение, от което става ясно, че позицията на страната ни за срещата на върха на НАТО отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво.

„Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание“, посочват от правителството.

„Аз нали така станах премиер – като няма кой“. Главчев обясни, че иска, не иска ще води делегация във Вашингтон

От там уточняват, че българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

В същото време документът е класифициран, както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата.

Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност, уточняват от кабинета на Димитър Главчев.

Независимо, че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България, се посочва в съобщението.

В него са изброени акцентите от българската позиция, като с някои от тях вероятно не е съгласен българският държавен глава:

  • България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна.
  • Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.
  • Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право.
  • Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война.
  • България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна.
  • Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.
  • До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна.

България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна, става ясно от позицията на българското правителство.

„Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави“, се казва в съобщението.

След като не присъства на среща на НАТО в София, сега Радев отказа да води делегация и във Вашингтон

В контекста на отбелязването на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО и 75-ата годишнина от създаването на Алианса, страната ни остава верен и надежден партньор за общата политика за сигурност на Северноатлантическия пакт, посочват още в съобщението си от МС.

Вчера от пресцентъра на държавния глава съобщиха, че президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон.

В съобщението се допълва, че държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук