Кирил Петков и Бойко Борисов
Кирил Петков и Бойко Борисов Снимка: БТА

Предложеният от ПП-ДБ меморандум за управлението през следващите 9 месеца започва да се превръща в препъникамък пред управлението. Изглежда, че ГЕРБ и ДПС не са съгласни с това как ще станат назначенията в регулаторните органи, както и не са съгласни с реформа в службите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че предсрочни избори „2 в 1“ са логичен завършек на т.нар. некоалиция.

Така той коментира предложения от ПП-ДБ меморандум за управление след ротацията.

Документът включва няколко основни аспекта –  попълване и разпределение на регулаторите, избиране на членовете на антикорупционната комисия, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес и съдебната власт.

Бoрисов критикува документа и определи подхода като незрял.

„Това е всичко друго, но не принцип. Да поделим с Кирил Петков държавата на две – да загърбим парламентаризма, да загърбим опозицията, да си разделим за следващите 7 години 50 на 50 всичко. В същото време целият Министерски съвет да остане техен с 2/3 зам.-министри и с 2/3 областни управители“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов каза, че не е получавал въпросния меморандум и отново потвърди, че категорично държи МВнР да остане под ръководството на ГЕРБ след ротацията.

В предложения от ПП-ДБ меморандум се посочва механизъм за назначаване в регулаторните органи, като се премине проверка за корупционни зависимости и се поставя условие кандидатите да не бъдат ярки политически фигури.

В документа има и раздели, касаещи реформи в службите и правосъдната система.

„Но ако не се споразумеем по ключови неща за нашите реформи, ще предложим на нашите партньори да направим избори 2 в 1“, заяви вчера пред журналисти Кирил Петков, подчертавайки, че не иска това да се случва.

В „делкане“ няма да участваме, каза днес пред журналисти председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в коментар на предложението за меморандум.

„Виждам, че някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин. Видяхме, че колегите обичат да се бутат в регулаторите“, коментира Пеевски.

За мен е абсурдно в някакъв меморандум да има желание за подялба на съдебната власт, антикорупционни агенции, съдебна власт. Това е нечувано за мен, каза още депутатът, цитиран от БТА.

Водихме тези разговори с колегите преди това и мислех, че те се шегуват, че наистина ще поискат да си делнат съдебната власт, да си делнат службите.

Виждаме всичко вътре, няма нищо за хората в това нещо, коментира Пеевски.

„ГЕРБ да си преценяват, ние сме казали, че не участваме, в това няма нищо за хората, има само делкане на служби, делкане на прокуратура, делкане на съд, делкане на антикорупционна агенция“, добави той.

Ние ще се противопоставим с това, че няма да подкрепим това делкане, съгласно Конституцията, където има блокираща квота 160 гласа. Ние в делкане няма да участваме, заяви Пеевски, попитан как ще се противопоставят на това.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук