Събарянето на незаконните къщи в пловдивското село Войводиново продължава и днес. Вчера са разрушени 6 немасивни постройки, информира кметът Димитър Тосев.

Той увери, че ще се събарят само немасивните постройки. На останалите са залепени необходимите констативни протоколи за незаконно построени жилища. Те ще имат възможност в 14-дневен срок да обжалват и след това и те ще бъдат съборени. „На 1,6 дка общинска собственост има около 20 къщи“, обясни той.

Тосев допълни, че ромите няма да могат да се върнат в махалата след време. Според него, преди 7-8 година общината е предложила на ромите да застроят определени общински имоти, но те са отказали и са се заселили на друг терен. Става дума за около 250 роми. Кметът на Войводиново уточни, че парцелът, от който сега се разчистват незаконните ромски къщи ще бъде продаден за жилищно застрояване.

Напрежението във Войводиново ескалира след побоя над военнослужещ от двама младежи от ромската махала на 6 януари. Всяка вечер оттогава възмутени от случилото се излизат на протест.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!