Слънчева мечка

Пет папки, съдържащи 50 000 подписа, събрани в петиция в защита на мечката-нападнала на 2 юли жена-гъбарка бяха връчени на кмета на Белица Радослав Ревански. Подписите ще бъдат представени и на Министерството на земеделието с искане разрешителното да бъде оттеглено.

Своеобразен протест в защита на мечката, организира пред общината днес адвокат Атанас Бояджиев от Пловдив. Той и екипът му, които се организираха във фейсбук-група в защита на мечката, на маса пред общината показаха папките със събраните подписи

„Събрали сме се в знак на протест срещу разрешителното за отстрел, подписано от МЗХГ. Мечката се яви един събирателен образ за това какво е отношението ни към природата като цяло. Проблем не се решава с отстраняване на мечка, с отстраняването на дърво като цяло. Очакваме кметът да се появи и да ни разреши да унищожим разрешителното“, заяви Бояджиев.

Според него твърдения, че мечката няма да бъде отстреляна до втори пореден случай не ги устройват.

„Първо – мечката не може да бъде идентифицирана по безспорен начин. Ние не знаем дали точно тази мечка ще бъде отстреляна. Мечките са вписани в червената книга и убийството им е престъпление. От началото на годината са подписани над 50 разрешителни за отстрел на диви животни. Това буди нашия гняв“, обоснова се адвокатът.

Според него институциите не работят както трябва. Той се обоснова с ролята на горското стопанство, ловните дружинки в Белица и кметът, който Бояджиев каза, че е „с извити ръце“, за да поиска подобно разрешително.

„В Министерството едни господа в удобни кресла на климатик взимат това решение без да се потърси реално решаване на проблема по хуманен начин, а именно горските и ловните дружинки да прогонят мечката високо в гората“, категоричен бе адвокат Бояджиев.

По думите му трябва да се има предвид, че мечката е оставила нападението недовършено, тоест тя се е защитила и се е оттеглила. Ако има второ нападение, това още веднъж показва, че институциите не работят.

„Идеята е горските не да ходят на пусия, а да предприемат мерки животното да бъде прогонено в гората“, каза Бояджиев. „Когато имате разрешение за отстрел, вие се разхождате в гората и уж прогонвате мечката, това разрешително може да бъде използвано мечката да бъде отстреляна. Затова искаме разрешителното да ни се даде и да го скъсаме“, категоричен бе той и заяви, че следващата стъпка е да се потърси кой не си върши работата.

„Не искам животът на едно животно, което е събирателен образ на природата, да се противопоставя на хората, които си изкарват прехраната в гората. Ако има следващ проблем, ще търсим друго решение“, завърши адвокатът.

Днес стана ясно още, че нападната жена днес е изписана от МБАЛ-Благоевград, и продължава да се възстановява в дома си. Всички разноски по лечението ѝ са платени лично от него. Той помоли медиите да не притесняват жената, която се нуждае от спокойствие след инцидента и престоя в болницата.

Ревански обясни, че има данни от горските, че мечката вече е прогонена високо в гората. Вчера в проведена среща с още е една природозащитна организация, която съвместно с Общината ще изготви информационни табели, с които ще уведомява хората как трябва да реагират при среща с диви животни. Ще се търси и материал за изследване на самата мечка.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!