Апелативният спецсъд осъди бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева на 8 години лишаване от свобода. Заместничката на Десислава Иванчева – Биляна Петрова получи 7 години затвор. Бившият районен кмет на Младост Петко Дюлгеров е осъден на 6 години затвор. Съдът намери, че не са налице основания да измени на мерките за неотклонение на тримата. Той потвърди мерките „домашен арест“.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок.

Първа инстанция

Случаят на районния кмет на „Младост“ Десислава Иванчева се превърна в „знаков“ и в обект на засилен обществен интерес не само заради това, че на прицел е първият „граждански“ кмет в столицата, но и заради демонстративния начин, по който бе извършен арестът й – с държане на показ на окованата Иванчева с часове в центъра на София, пред Спортната палата, веднага след задържането.

Πpeз мaй 2019 г. cъcтaв нa Cпeциaлизиpaния cъд, пpeдceдaтeлcтвaн oт Ивo Xинoв, пpизнa пъpвия гpaждaнcĸи ĸмeт нa „Mлaдocт“ Дecиcлaвa Ивaнчeвa зa винoвнa зa пoиcĸaн пoдĸyп oт 187 500 eвpo oт Aлeĸcaндъp Baĸлин, нo oтxвъpли oбвинeниятa зa пoлyчeн pyшвeт. Kaтo нeйни пoмaгaчи зa винoвни бяxa пpизнaти зaм.-ĸмeтът Билянa Πeтpoвa и Πeтĸo Дюлгepoв. Πpиcъдитe, cъoтвeтнo, бяxa 20 г. зaтвop нa Ивaнчeвa, 15 г. зa Πeтpoвa и 12 г. зa Дюлгepoв.

Спорните доказателства

В хода на делото защитата оспори огромно количество доказателствен материал и в много отнешения се оказа права. Бeз възpaжeния бe пpиeтo зaĸлючeниeтo oт извъpшeнaтa oт двaмa eĸcпepти oт Инcтитyтa пo ĸpиминaлиcтиĸa и ĸpиминoлoгия нa MBP фoнocĸoпнa eĸcпepтизa. Kaĸтo Дe фaĸтo пиca, cпeциaлиcтитe ca ĸaтeгopични – нe e възмoжнo дa ce възпpoизвeдe пълнoтo cъдъpжaниe нa двa зaпиcaни cъc CPC paзгoвopa oт мapт и aпpил 2018 г., нитo дa ce ycтaнoви дaли нa тяx звyчaт глacoвeтe нa Ивaнчeвa, Πeтpoвa и Дюлгepoв, oщe пo-мaлĸo дa ce oпpeдeли ĸoй ĸaĸвa peплиĸa e пpoизнecъл.

Всеизвестно стана възражението на защитата още от гледането на делото на първа инстанция за недостатъчното количество маркираща вещество от парите по ръцете на Иванчева, намиращо се на нехарактерни места по ръцете, но открито но носа й, заради което на заседанието на 03.07 възникнаха куриозни ситуации между обвинението и защитата. Дори и минимално количество маркиращо вещество не може да има друг произход, освен досег с парите които са негов носител, изтъкна прокурорът. Трябва да приемем, че подсъдимата Иванчева е голяма бяла птица, брояща пари от подкуп с носа си, заяви нейният адвокат Хаджигенов.

Пред журналисти Ивачева и Петрова споделиха, че се опасяват от нова осъдителна присъда.

„Всички се надяваме, че ще се спази закона и законовия ред, но знаем къде се намираме и в кой съд“, каза Десислава Иванчева след заседанието в петък.

По думите й „и предишният съдия“ е приел, че тя е направила корупционно искане, въпраки че е казал, че няма доказателства за това, в което бившата кметица на „Младост“ вижда правен абсурд.

След обявяването на присъдата днес Иванчева отново заяви, че двете с Петрова са осъдени неправилно и продължава съдебната битка:

„Ние сме абсолютно невинни. Продължаваме напред и въобще няма да се дадем“ – заяви бившата кметица на „Младост“ пред медиите.

„Делото отива със сигурност на Върховен съд, още днес ще пусна жалба“, каза адвокатът й Николай Хаджигенов.

„Аз отново не чух нито една дума за какво съм осъдена“, заяви Биляна Петрова.

Коментарът на обвинението

Прокурор Тихомир Стоев каза, че има 15-дневен срок както за жалба така и за протест пред ВКС. Той каза, че касационният протест е нещо, което не може да бъде спонтанен акт, то трябва да бъде обмислено сериозно и той ще го направи това в следващите дни.

„И със сигурност ще бъдете уведомени, ако реша да пусна такъв протест“, каза той пред медиите.

Обвинителят на прокуратурата каза и го твърдеше и пред първата инстанция, твърдеше го и преди втората инстанция, че е налице деяние по приемане на подкуп и деяние по поискване на подкуп.

„На първата инстанция тримата подсъдими бяха осъдени само за приемане на подкуп. Настоящият съдебен състав ги осъди и по двете форми на изпълнителното деяние. Това за нас е победа дотолкова, доколкото винаги сме считали, че са налице и двете форми на изпълнителното деяние заедно. Та в тая насока съм удовлетворен от решението“, заяви прокурорът.

Той обясни, че присъдите не са самоцелно намалени, а се касае за преквалификация.

„Това е вторият по тежест, но не най-лекият състав на подкуп и са различни диапазоните на наказуемост“, обясни обвинителят.

Стоев добави, че присъдите са близо до горната граница, която се привижда за този тип престъпление.

„По този състав няма как да им дадат 12 години или 13 години, могат да им дадат най-много 10“, заяви прокурорът.

На предишното заседание на 3 юли прокуратурата поиска още по-тежки наказания за бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров. На първа инстанция тримата получиха съответно 20, 15 и 12 години затвор по обвинение, че са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук