Испания, карантина, коронавирус

За много хора въпросът това лято е дали изобщо ще стигнат до плажа. Курортите по испанското крайбрежие бавно се оживяват и надеждата е туристите да се върнат, съобщава в свой репортаж Би Би Си.

Полетите до Коста дел Сол постепенно се възстановяват. След месеци без бизнес хотели, ресторанти и барове отварят врати с надеждата да посрещат туристи.

От тази година по плажовете в Испания има специални патрули

Малка армия от 3000 нови плажни патрули обикалят испанските плажове това лято. Тяхната работа е да патрулират южните брегове на Испания, като внимателно следят дали се спазват новите правила. Целта е да се опитват да предотвратят всяко разпространение на Covid-19.

„Хората доста уважават спазването на правилата. Но да видим дали това ще продължи когато почнат да пристигат туристите от останалата част на Испания и от Европа“, казва пред Би Би Си Рафа, който е един от новите патрули в Марбея .

 

Той се притеснява какво ще стане, когато хората най-накрая стигнат до плажа след месеци, които са били затворени.

„Алкохолът може да е проблем. След няколко напитки на хората им падат задръжките,“ казва Рафа.

След възстановяване на полетите до Малага в Коста дел сол чакат чуждестранните туристи

Засега по плажовете в Коста дел Сол са само испанските туристи.  Но в последните дни започва възстановяване на международните полети до летището в  Малага и се чакат нови посетители. Въпреки новите огнища в страната засега властите не изискват пристигащите в Испания да представят направен PCR –тест.

Десет милиона чуждестранни туристи са посетили района  на Коста дел Сол миналата година.

Глоба от 100 евро грози туристите, ако са без маски и не спазват дистанция

Въпреки разхлабването на мерките маските в Испания остават задължителни ако не можете да сте сигурни, че ще стоите на метър и половина от други хора. Заплашва ви и глоба от 100 евро , ако не го направите.

В същото време ресторантите по крайбрежието постепенно отварят врати при спазване на правилата за безопасност, масите са раздалечени, а дезинфентантите навсякъде.

Бизнесът се надява да избегне катастрофата

Вече половината летен сезон на 2020 г. е загубена, но бизнесът се надява скоро търговията да се раздвижи.

Засега повечето от масите по заведенията  в курортите по южното крайбрежие на Испания обаче остават празни.

„По това време миналия сезон ресторантът беше пълен, както терасата, така и вътре. Няма значение кой ден от седмицата беше. Понеделник, вторник или неделя“, казва Росио.

Росио е собственик на малък ресторант в курорта Торемолинос, разположен на юг от Малага.

„Коста дел Сол е свързан с туризма. Всички знаят това. Това е, от което живеем. Значи искаме да дойдат туристите“ , казва Росио

Никой не седи и на масите в бара на Гари Мърсър. Той е тук от 10 сутринта до 11 през нощта. Но заведението е пусто.

„Отварям  всеки ден, защото трябва да имаш рутина, това е, което те поддържа. Важно е хората да се чувстват добре дошли. Но днес за закуска имах само един клиент. Вчера никой. По това време миналата година взимах 1500 евро на ден. Сега е около 20 евро на ден. Някой ден нула”, споделя Гари.

Тъй като не отговаря на условията за схемата за подпомагане на пострадалите от кризата в Испания, Гари не очаква финансова подкрепа от испанското правителство.

 Без премахване на ограниченията за пътуване няма туризъм

Баровете  разчитат, че хотелите са пълни. Това сега зависи от пакетите на ваканционни компании, които започват отново полети.

Но възстановяването на туризма  няма да се случи, докато правителствата не започнат да премахват ограниченията за пътуване, пише Би Би Си.

Надеждата на хотелиери и ресторантьори в Коста дел Сол е, че посетителите ще започнат да се връщат в средата на юли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!