Лалов
На снимката: Методи Лалов

ВСС отново не освободи от длъжност съдия Методи Лалов, който иска да напусне системата и да оглави софийската листа за общински съветници на дясното обединение „Демократична България“. При досегашните два опита да се реши въпросът заседанията се провалиха поради многото отсъстващи членове, излезли в отпуск. Едновременно с това решение приключи и дисциплинарна проверка срещу Лалов, която препоръча наказания понижаване в ранг и забележка. Самият той определи това, както и неразрешеното от закона изтичането на данни от дисциплинарното производство в медиите, като опит за „публичен линч“.

Като причини за днешното решение на съдийската колегия да не гласува оставката на Лалов бяха изтъкнати негов отказ да се произнесе по дело за мярка за неотклонение и липсата на становище от Комисията по атестирането и конкурсите към съвета.

Отказът от произнасяне бил за дело срещу непълнолетен и ВСС реши, че това е отказ от правосъдие, без да вземе под внимание, че съдията е изписал над 100 дела през последните седмици, в съответствие със Закона за съдебната власт. Не помогна и напомнянето от страна на председателя Лозан Панов, че съветът неведнъж е освобождавал магистрати, без да са изписали делата си.

Съдията в оставка бе изненадан днес и от приключване на проточило се две години дисциплинарно производство срещу него, което, някак си по съвпадение, завърши днес и излезе с предложение за наказания понижаване в ранг и забележка.

Методи Лалов определи тези решения като „поръчкови“ и посочи, че членове на ВСС не за първи път нарушават закона, като изнасят информация.

„Съгласно чл. 313, ал. 3 от Закона за съдебната власт до връчването на акта за налагане на дисциплинарното наказание на привлеченото към дисциплинарна отговорност лице не може да се разгласавят факти и обстоятелства във връзка с дисциплинарното производство. Видно е, а това не е за първи път, че членове на ВСС нарушават закона като изнасят публично информация. Целта им е ясна – публичен линч, преди да завърши производство. Нещо като дисциплинарен Гешев. Да си говорим ли пак за законност, обективност и справедливост?

Написаното от Даниела Марчева, Вероника Имова и Боян Магдалинчев е истинска гавра с фактите и с правото. За мен е напълно очаквано, защото познавам тези хора, както и системата отвътре. Тя не търпи смели, независими и критични хора. Да, аз съм такъв и това е моята „награда“. Лъжите, изкривяването на истината и поръчковите решения няма да ме спрат да отстоявам себе си, както и обществения интерес“ – писа той във „Фейсбук“.

 

Оставката на Лалов е била внесена на 2 август.

Не е ясно кога ще има ново заседание за гледане на оставката. Срокът, в който той може да се регистрира като общински съветник, е 24 септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!