гласуване, избори

Освободеният днес зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов е заявил, че напуска поста си поради липса на прозрачност. Това се казва в съобщение, изпратено от пресцентъра на БСП. Според партията Кирилов твърди, че бордът на директорите на „Информационно обслужване“, в чиито задължения е и отчитането на изборните резултати, не бил съставен според резултатите от конкурса. От БСП посочват още, че подадената от Благовест Кирилов оставка сигнализира за сериозна заплаха за нормалното провеждане на предстоящите избори.

От БСП отбелязват също, че са сигнализирали ОССЕ и ПАСЕ за недопустима намеса на служебното правителство в изборите. Те възразяват срещу всякакви опити за намеса и зоват за незабавна реакция. Дори ще сезират прокуратурата за евентуална готвена подмяна на вота.

„Призоваваме всички партии и неправителствени организации да се обединим за гарантиране на честни избори“, допълват социалистите.

По-късно Министерството на електронното управление (МЕУ) отговори, че изборът на независими членове на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД е осъществен след проведена публична процедура за номиниране на кандидати за независими членове на Съвета на директорите на дружеството. От институцията обясняват, че процедурата е проведена от Агенцията за публични предприятия и контрол, която е независим орган. От МЕУ допълват, че списъкът на номинираните кандидати е публикуван и достъпен на сайта на агенцията. От него се вижда, че двамата избрани за членове на Съвета на директорите са част от петимата номинирани кандидати.

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров е категоричен, че в своите решения и действия ще продължи да се ръководи от принципите за законосъобразност, честност и прозрачност. Той подчертава, че в никакъв случай няма да се повлияе от опити за внушения, имащи за цел други интереси, различни от тези на държавата.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук