Край бреговете на Исландия изследователи от британската компания „Адвансд марин сървисиз“ са открили сандък със злато на потънал германски кораб от началото на Втората световна война, пише в. „Сън“.

Не е изключено златната находка на намиращия се на дъното стар товарен кораб с име „Минден“ да крие изчезнали по време на войната 4 тона злато, за което се предполага, че е откраднато от банки в Южна Америка.

Компанията твърди, че находките принадлежат на открилия ги, иска да отнесе златото във Великобритания и е поискала от исландското правителство разрешение да пробие дупка в корпуса на кораба и да вдигне сандъка на повърхността.

Чака се отговорът на Исландия, която също трябва да се произнесе чия собственост е златото, което се намира в Атлантическия океан на 190 км (120 мили) югоизточно от Исландия.

Историческият кораб „Минден“ е тръгнал според гранични документи от Бразилия на 6 септември 1939 г., дни след избухването на Втората световна война. Смята се, че златото е било доставено от сътрудници на Banco Germanico, дъщерно подразделение на Германската дрезденска банка. На 24 септември същата година корабът е забелязан от британските крайцери „Дънидин“ и „Калипсо“.

По заповед на Адолф Хитлер капитанът на „Минден“ го потапя, вместо да позволи товарът му да бъде конфискуван. Екипажът е спасен и прехвърлен на кораба „Дънидин“, а оттам в британска военна база.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!