Никола Саркози
на снимката: Никола Саркози

Бившият френски президент Никола Саркози ще се изправи отново пред съда днес, този път по обвинение в незаконно финансиране на предизборната си кампания през 2012 г. Делото се провежда три седмици след произнасяне на осъдителната присъда за корупция и злоупотреба със служебно положение.

Според обвинението, партията на Саркози е изразходила двойно повече от законно разрешения лимит за финансиране на предизборната кампания, като след това е използвала приятелска агенция за връзки с обществеността, за да прикрие разходите.

В обвинителния акт прокурорите признават, че тяхното разследване не е успяло да докаже, че Саркози е организирал лично или е участвал в схемата, но твърдят, че той се е възползвал от нея и трябва да е бил наясно с нея.

„Кандидатът за изборите и неговият близък кръг избраха да фокусират кампанията върху грандиозни и скъпи митинги и да поверят организацията на специализирани агенции“, се казва в обвинителния акт.

66-годишният Саркози отрича да е участвал в неправомерни действия и заяви, че не е знаел за фалшиво фактуриране на разходите. Ако бъде признат за виновен, той може да получи ефективна присъда за срок до една година и глоба до 3750 евро.

Жером Лаврийо, заместник-ръководител на кампанията на Саркози през 2012 г. и един от 13-те обвиняеми, публично призна, че е ръководил пренасочването на средствата, изплатени на PR агенцията „Bygmalion”, за да прикрие разходите за кампанията. Той обаче заяви, че е действал по собствена инициатива.

Двама съоснователи на агенцията също са сред обвиняемите

Един от тях – Ги Алвес, публично призна фалшивото осчетоводяване. През 2014 г. адвокат на „Bygmalion” заяви, че компанията е действала под политически натиск.

Лаврийо поиска отлагането на процеса, след като член на екипа от защитници се разболя от COVID-19. Днес съдиите ще трябва да решат дали да прекъснат процеса за няколко седмици.

Припомняме, че на 1 март тази година, бившият президент на Франция и двама негови сътрудници получиха ефективни присъди по дело за корупция. Саркози беше осъден на три години затвор, след като бе признат за виновен в опит за подкупване на магистрата Жилбер Азибер. Той му е предложил престижен пост в Монако в замяна на информация за криминално разследване за неговата партия.

Самият Азибер и бившият адвокат на Саркози Тиери Херцог получиха същите присъди.

Присъдата беше правен прецедент за следвоенна Франция. Единствено предшественикът му Жак Ширак получи двугодишна условна присъда през 2011 г. за това, че е уредил фалшиви работни места в кметството на Париж за политически съюзници, когато е бил кмет на града.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!