Талибански бойци патрулират, след като поеха контрола над дома на губернатора и град Газни, Афганистан, 12 август 2021г.
Талибански бойци патрулират, след като поеха контрола над дома на губернатора и град Газни, Афганистан, 12 август 2021г.

Бързият напредък на талибаните в Афганистан през последната седмица, които успяха да превземат десет столици на провинции принуди САЩ и Великобритания да подготвят евакуацията на дипломатическия си персонал в столицата на страната Кабул.

Американците ще изпратят 3000 войници в Кабул, или общо три батальона, за да гарантират безопасността на своите сънародници по време на евакуацията. Това беше съобщено от говорителя на Пентагона Джон Кирби. Спасителна мисия започва в момент, в който САЩ вече са приключили 95% от процеса по извеждане на войските си от страната.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс настоя, че работата на посолството ще продължи, включително обработването на специални визи за афганистанците, които са работили с американските войски.

Прайс припомни, че в споразумението, постигнато между САЩ и талибаните през 2020г., те обещават да не атакуват американски войски. Ето защо той предупреди, че ако не спазят споменатото споразумение и поставят сред целите си американските войски, включително тези, които ще помогнат на дипломатическия корпус, „ще има отговор“.

Министерството на отбраната на Великобритания също обяви изпращането на 600 военнослужещи в Афганистан, за да помогнат на британските граждани да напуснат страната в условията на „бързо влошаваща се сигурност“ и нарастващо насилие.

В четвъртък талибаните завладяха десетата столица на провинция за седмица. Това е Газни, в южната провинция Баглан. Тя е една от най -стратегическите в страната, тъй като свързва Кабул с няколко региона в Северен Афганистан.

Този регион е бил обект на талибаните в продължение на десетилетие, след като е станал сцена на някои от най-тежките битки.

След падането на Газни, афганистанското правителство арестува управителя на провинцията Дауд Лагмани и други негови сътрудници, за които се твърди, че са се съюзили с талибаните, за да предадат столицата на региона в ръцете на въстаниците.

Напредъкът на талибаните не спира дотук, тъй като те вече навлязоха в третия по важност град в страната: Херат. Той е един от основните търговски центрове на Афганистан, споделящ граница с Иран и Туркменистан.

В късния следобед талибаните също навлязоха в Кала-е-Нау, столица на северозападната провинция Бадгис. Оценка на разузнаването на САЩ тази седмица изчислява, че талибаните могат да изолират Кабул за 30 дни и да го завземат за 90.

От ООН твърдят, че са особено загрижени за преместването на боевете в Афганистан в градски райони. „Ясно е, че битките в град с размерите на Кабул биха имали катастрофално въздействие върху цивилните, надяваме се това да не се случи“, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

От ООН съобщават, че повече от 1000 цивилни са били убити през последния месец в Афганистан. Талибаните отрекоха да са убивали цивилни.

Ислямистките бойци предложиха екип, съставен от ООН, Червения кръст и други международни групи за помощ, да придружи представителите на талибаните „за извършване на безпристрастно и независимо разследване на последните събития“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!