Белият дом окончателно потвърди, че Турция повече няма да е част от програмата за разработване на изтребителите Ф-35.

След като Турция купи от Русия зенитните комплекси С-400, Съединените щати определиха участието на страната в разработването на модерните изтребители като „невъзможно“.

„Изтребителят Ф-35 не може да съществува съвместно с платформа за събиране на информация от руското разузнаване, което да научи за модерните му способности“, каза говорителката на Белия дом Стефани Гришам.

Тя обяви, че Съединените щати са направили „множество оферти“ на Турция да купи американски зенитни комплекси Пейтриът, вместо руските С-400, но Анкара осъществила сделката с руснаците, което е против практиката в НАТО да се придобиват руски системи.

„Това ще има отрицателен ефект върху оперативната съвместимост на Турция с Алианса“, каза Гришам.

Говорителката допълни, че Съединените щати все още „ценят много“ стратегическото си сътрудничество с Турция.

Външното министерство в Анкара определи като „несправедливо“ решението на Съединените щати.

„Тази едностранна стъпка нито допринася за усещането за членство в алианс, нито е базирана на основателни причини“, написа турското външно министерство в изявление.

„Призоваваме Съединените щати да поправят тази грешка, която ще проправи пътя към нанасяне на непоправими щети на нашия стратегически съюз.“, се казва още в изявлението.

Припомняме, че преди 5 дни Анкара започна да получава от Русия компоненти от системите С-400, пренебрегвайки предупрежденията на САЩ, че сделката може да се отрази на отношенията между двете държави.

Решението на САЩ ще се отрази на няколко компании в Турция, които имаха поръчки за компоненти от изтребителите Ф-35.

Изваждането на Анкара от програмата спира и голямата сделка за милиарди долари, които Турция трябваше да плати за 100 изтребителя Ф-35. Досега Анкара е платила 1,4 млрд. долара по проекта.

Президентът Доналд Тръмп отказа да критикува директно Турция или колегата си Реджеп Ердоган, като вместо това излъга, че Анкара е била принудена да направи сделка с Русия от демократа Барак Обама, пише агенция „Франс прес”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!