Снимка: Ройтерс

Съединените щати заявиха в петък, че няма да обсъждат изтеглянето на войските си от Ирак, след като иракският премиер помоли Вашингтон да изпрати делегация, за да се договорят споразумения за изтегляне, предаде АФП.

„Понастоящем всяка делегация, изпратена в Ирак, ще бъде посветена на обсъждане как най-добре да договори отново стратегическото ни партньорство – не да обсъждаме изтеглянето на войските, а нашето правилно, подходящо разполагане на сили в Близкия изток“, заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортегъс.

До кризата в отношенията се стигна след ликвидирането на иракска територия на иранския генерал Касем Сюлеймани и лидера на иракските милиции Абу Махди ал Мухандис. Последва скоростното прокарване в иракския парламент на резолюция за изтегляне на чуждите войски от страната. Иракските депутати призоваха правителството да изгони 5 200 американски войници, разположени там.

Ситуацията допълнително се усложни по-късно от писмо, което бе получено във вторник от премиера на Ирак Адел Абдел Махди, което съдължало проект за изтегляне на американските войски. Пентагонът заяви, че неподписана версия на писмото е изпратена по погрешка, но иракският премиер оспори това твърдение.

На заседание на кабинета, излъчено във вторник вечерта, Абдел Махди заяви, че е получил подписани и преведени копия в 20:00 местно време в понеделник. В писмото се обсъжда „предислоцирането с цел изтегляне от страната.

„Изразите бяха много ясни“, каза той.

Иракският премиер заяви, че предварителните версии, получени на арабски и английски език, съдържали грешка в превода, така че службата му поискала корекция от американската армия и новите версии бяха изпратени надлежно.

„Това беше официално писмо, написано по такъв начин“, каза Абдел Махди пред министрите.

АФП получи копие от писмото късно в понеделник и потвърди автентичността му както с американски, така и с иракски представители. В него ръководителят на оперативната група за Ирак на САЩ бригаден генерал Уилям Сили информира своите иракски колеги, че американските войски се готвят да напуснат Ирак. Сили пише, че коалицията, ръководена от САЩ, „ще препозиционира сили в следващите дни и седмици, за да се подготви за движение напред“.

Президентът Тръмп обаче сложи край на спекулациите за подготовка за изтегляне. Той заяви, че изтеглянето на американските войски от Ирак на този етап ще бъде „най-лошото нещо“ за страната.

„В някакъв момент искаме да се изтеглим, но това не е правилният момент – каза Тръмп – Това е най-лошото нещо, което може да се случи с Ирак.“

Той заплаши ирак със санкции, ако продължават опитите за прекъсване на споразумението за сътрудничество.

Както официалните лица от американската администрация, така и политическите наблюдатели са единодушни, че изтегляне на войските на САЩ от Ирак сега ще отвори огромен вакуум във власта над страната, който не само в голяма степен ще бъде запълнен от иранското влияние, но и ще доведе до ново възраждане на „Ислямска държава“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!