Съединените щати подготвят военна операция, наречена „Страж“, предназначена да обезопаси морските пътища в Близкия изток, се казва в изявление на Централното командване на САЩ , цитирано от РИА Новости.

Подготовката на операцията в Персийския залив започна на фона на задържането в петък от иранската Ислямска революционна гвардия на британски танкер поради нарушаване на международните правила. По-късно стана известно, че изпълняващият длъжността министър на отбраната Ричард Спенсър е одобрил прехвърлянето на американски военни части в Саудитска Арабия, за да „защити интересите на САЩ“ в региона на Близкия изток.

„Централното командване на САЩ разработва международната морска операция „Страж“, за да засили контрола и сигурността по ключовите водни пътища в Близкия изток, за да гарантира свободата на корабоплаването в светлината на последните събития в региона на Персийския залив“, се казва в изявление на командването.

Целта на операцията „е да съдейства за стабилността в морето, да осигури безопасно преминаване и да намали напрежението в международните води в целия Арабски залив, Ормузкия пролив, пролива Баб ел-Мандеб и Оманския залив“.

Според Централното командване Съединените щати ще координират операциите си в рамките на операцията „Страж“ със своите съюзници, за да „гарантират свободата на корабоплаване в региона и да защитят жизненоважни морски пътища“.

Ескалацията на ситуацията в Персийския залив

През последните няколко месеца ситуацията в Персийския залив и прилежащите райони значително се влоши и постепенно ескалира.

Два танкера бяха нападнати в съседния Омански залив в средата на юни. Според някои съобщения, на борда им били взривени магнитни мини, което причинило пожар. Няма официално потвърждение за това. Иран отрича всякакво участие в инцидента.

След това се последва друг инцидент – иранските военни съобщиха за свален американски безпилотен самолет, след като той нарушил иранското въздушно пространство. В същото време Централното командване на американските въоръжени сили обяви, че безпилотният самолет е бил свален над Ормузския проток в международното въздушно пространство.

По-късно, в средата на юли, има съобщения за опит на иранските военни да задържат британски кораб в Ормузския проток на фона на задържането на танкер на Ислямската република в Гибралтар. Техеран отрича тези твърдения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук