танкер, Персийски залив, Иран

На 19 юли стана известно задържането в Ормузкия проток на британския нефтен танкер „Стена имперо“ от ирански военни. На борда на кораба вероятно има трима руски моряци, съобщава ТАСС

Събитията

Отряд на ислямската революционна гвардия (IRGC, елитните части на въоръжените сили на Иран) съобщи за задържането на британския нефтен танкер „Стена имперо“ в Ормузкия проток.

В тяхното изявление се каза, че корабът е бил задържан във връзка с нарушението на международните правила. Иранските военни съобщиха, че танкерът е ескортиран до брега, където ще бъдат извършени необходимите проверки.

Иранската информационна агенция съобщи, че танкерът „Стена имперо“ не е реагирал на предупрежденията на иранските военни, а също така е изключил приемника на автоматичната система за разпознаване.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон разполага с информация за задържането на два британски танкери от иранските военни. Според „Ройтерс“, като се позовава на службата за проследяване на плавателни съдове, танкерът „Месдар“, който плава под флага на Либерия, се насочил рязко към Иран, след като пресекъл Ормузкия проток.

Какво е известно за кораба Stena Impero и неговия екипаж?

Шведската товаротранспортна компания „Стена Бълк“, която притежава танкера, съобщи, че не може да установи връзка с екипажа. Според собственика, танкерът е заловен около 16:00 ч. Централноевропейско време. В „Стена Бълк“ добавиха, че танкерът е плавал към саудитското пристанище Ал-Джубайл, спазвайки правилата на корабоплаването и международните стандарти.

На борда на „Стена имперо“ се намират 23-ма моряци, трима от които са руски граждани, съобщиха от компанията. Те също така посочиха, че екипажът, освен руски, включва и граждани на Индия, Латвия и Филипините. Руското посолство в Иран проверява тази информация.

Говорител на компанията, Уил Маркс, каза пред ТАСС, че собственикът и компанията за управление на корабите „Нортърн марийн мениджмънт“ не са получили информация от кораба за пострадали по време на задържането.

„Осигуряването на сигурността на моряците е основен приоритет както за собствениците, така и за операторите на кораба“, заявиха от компанията.

Те също така подчертаха, че са в тесен контакт с британските власти във връзка с инцидента.

Какво е известно за танкера „Месдар“?

На борда на втория задържан кораб, плаващия под либерийски флаг танкер „Месдар“ има 25 членен екипаж, заяви британският външен министър Джереми Хънт. Корабът е собственост на британската корабна компания „Норбълк шипинг Ю Кей“.

Според Хънт танкерът е бил заобиколен от десет моторни лодки. Той отбеляза, че все още не е напълно ясно дали Месдар е променил курса си след задържането.

От своя страна „Норбълк шипинг Ю Кей“ съобщи, че Месдар е получил разрешение да продължи да плава, след като е бил заловен от „въоръжени хора“ след преминаването на Ормузкия пролив.

Според агенция „Тасним“, на танкерът е било позволено да продължи своя курс след предупреждения, свързани с безопасността и замърсяването на водите.

Как реагираха други държави на ситуацията?

Британският външен министър Джереми Хънт заяви, че Иран ще се изправи пред сериозни последици, ако не освободи танкерите.

Той добави, че Лондон „не разглежда военни възможности“ за решаване на проблема и се стреми да действа с дипломатически средства. Техеран „ще бъде главният губещ“ в ситуация, в която свободата на корабоплаването в региона на Персийския залив ще бъде ограничена, каза министърът.

Белият дом обвини иранските власти за ескалиращото насилие в района на Персийския залив. Американският президент Доналд Тръмп посочи „тесния съюз“ на Вашингтон и Лондон.

Ръководителят на Комисията по външни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев нарече информацията за задържането на британския танкер „пореден епизод в ескалацията на напрежението в района и в отношенията на Иран със Запада“. Сенаторът припомни също, че по-рано британските въоръжени сили са задържали край бреговете на Гибралтар танкерът „Грейс 1“, собственост на Иран.

Парламентаристът изрази надежда, че британците няма да реагират незабавно със сила и добави, че Русия може да предложи услугите си за намаляване на напрежението.

Косачев подчерта, че Москва трябва да настоява Техеран да спазва правата на руските граждани, ако се потвърди информацията за тяхното местонахождение на танкера „Стена имперо“. Сенаторът каза, че гражданите на Русия „не трябва да се превръщат в заложници на геополитическата конфронтация на западните страни с Иран“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!