Тръмп, Мадуро
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Венецуела Николас Мадуро

Американският президент нареди да бъдат замразени всички държавни активи на венецуелското правителство в САЩ и забрани сделки с венецуелските власти, в последния ход на Вашингтон срещу президента Николас Мадуро.

Доналд Тръмп предприе стъпката „в светлината на продължаващата узурпация на властта от Николас Мадуро и лица, свързани с него, както и на нарушенията на човешките права”.

„Уолстрийт Джърнал“ заяви, че този ход е първият подобен срещу правителство в Западното полукълбо от над 30 години и налага ограничения за Каракас, подобни на тези срещу Северна Корея, Иран, Сирия и Куба.

На въпрос миналата седмица дали обмисля „блокада или карантина“ на Венецуела, Тръмп отговори: „Да, обмислям“.

Новата заповед засяга „цялото имущество и интереси към собственост на правителството на Венецуела в Съединените щати, които оттук нататък влизат в рамките на Съединените щати, или които по-нататък попадат във владение или контрол на което и да е лице от Съединените щати“.

Тези активи „са блокирани и не могат да бъдат прехвърляни, изплащани, изнасяни, изтеглени или търгувани по друг начин“, се казва в разпореждането.

Мярката също така забранява транзакции с венецуелски власти, чиито активи са блокирани.

Тя забранява „извършването на каквото и да е сътрудничество или предоставяне на средства, стоки или услуги от, до или в полза на всяко лице, чието имущество и интереси към собственост са блокирани съгласно тази заповед“.

Припомняме, че Венецуела е обхваната от тежка политическа и хуманитарна криза. Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо се обяви за временен президент в началото на тази година в опит да свали автократа Мадуро.

Усилията на Гуайдо обаче са в застой, въпреки международната подкрепа и широкото недоволство от Мадуро, който успя да се задържи властта с подкрепата на силите за сигурност на страната.

Въпреки загубата на инерция, Гуайдо – ораторът на контролираното от опозицията Народно събрание – остава най-голямата заплаха за Мадуро.

Страната, богата на петрол, бедна на пари, е в дълбока рецесия от пет години. Недостигът на храна и лекарства е факт, а обществените услуги прогресивно пропадат. Инфлацията в страната мина 10 000 000%.

Около една четвърт от 30-милионното население на Венецуела се нуждае от помощ, според ООН, докато 3,3 милиона души са напуснали страната от началото на 2016 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук