Организацията на американските държави (ОАД) се опасява, че броят на венецуелските бежанци може да надхвърли 8,2 милиона души до края на следващата година. Причината за огромния бежански поток от венецуела е комунистическото управление на Николас Мадуро. Инфлацията в страната е 10 000 000%. Хората си хвърлят парите по улицата, защото с тях нищо не могат да си купят. Магазините са празни, липсват лекарства, а масово населението гладува.

Ако политическата и икономическата криза продължи, броят на бежанците ще се удвои, се сочи в изявление, цитирано от венецуелския всекидневник „Ел Насионал“.

Към настоящия момент повече от 4 милиона венецуелци са напуснали родината си. Това е най-голямата бежанска криза в съвременната история на Латинска Америка.

Някога населението на Венецуела е наброявало 32 милиона жители. Според данни на ОАД, до края на 2019 г. вероятно около 5,7 милиона души ще напуснат домовете си.

Хората предприемат подобна стъпка преди всичко поради липсата на храна, медицински грижи и сигурност, твърдят още от ОАД.

Понастоящем 80%, или 3,2 милиона от венецуелските бежанци се намират в Южна Америка и Карибския басейн. Основните приемащи страни са Колумбия, Чили, Перу и Еквадор.

Венецуела преживява тежка продоволствена криза от години. Опозицията обвинява правителството в неуместни икономически политики и корупция, а то от своя страна хвърля вината за липсата на основни продукти върху водената от САЩ икономическа война.

От половин година президентът Николас Мадуро и самопровъзгласилият се временен президент Хуан Гуайдо се борят ожесточено за властта във Венецуела. След няколкото провалени опита за преговори, враждуващите страни подновиха разговорите в началото на юли на карибския остров Барбадос. Норвегия играе ролята на посредник.

Преди седмица се стигна до съгласие за създаване на постоянна работна група, а в петък конфликтните страни настояха за продължаване на разговорите. Желанието е преговорите да се водят последователно и възможно най-бързо, информира медиаторът Норвегия.

В същото време норвежкото министерство на външните работи призова конфликтните страни да проявят сдържаност в коментарите и изявленията по текущия процес.

Междувременно стана ясно, че един от задържаните опозиционни политици е започнал гладна стачка.

Вицепрезидентът на контролирания от опозицията парламент Едгар Замбрано гладува в продължение на девет дни, написа Гуайдо в профила си в Туитър. По този начин Замбрано „протестира за правата на всички венецуелци, както и на задържаните с него политически затворници“, обяснява Гуайдо. Той не коментира здравето на политика, който е в затвора от май месец. Хуан Гуайдо само заяви, че Замбрано „ще продължи борбата си“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!