Джанет Йелън
На снимката: Джанет Йелън

САЩ заявиха, че новият таван за цената на руския петрол „незабавно ще намали най-важния източник на приходи за Путин“. Американският министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че таванът, който беше официално одобрен от западните съюзници в петък, е договорен след месеци упорита работа.

Този таван не позволява на държавите да плащат повече от 60 долара за барел за изнесения по море суров руски петрол и трябва да влезе в сила на 5 декември или скоро след това. Повече по темата – четете тук. 

„От този таван ще имат полза най-вече страните с ниски и средни доходи, които бяха силно засегнати от високите цени на енергията и храните“, посочи Йелън, предаде БНР.

Тя каза още, че това допълнително ще ограничи финансите на руския президент Владимир Путин. Допълни, че ще „ограничи приходите, които той използва, за да финансира своята брутална инвазия“.

„Тъй като икономиката на Русия вече се свива и бюджетът ѝ все повече изтънява, таванът на цените незабавно ще намали най-важния източник на приходи за Путин“, посочи Йелън в изявление.

Въпросът за таван в цената на руския петрол влезе в дневния ред на Г-7 (САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Канада, Япония) през септември с цел да бъдат намалени финансовите възможности на Москва да води война в Украйна.

Европейският съюз одобри тавана в петък. Това се случи след като Полша се съгласи да отстъпи. Варшава даде подкрепата си, след като получи уверения, че таванът ще бъде държан на 5% по-ниско ниво от пазарните цени.

Имаше твърдения, че ЕС иска таван в диапазона $65-70, но той е бил отхвърлен от Полша, както и от Литва и Естония, като твърде висок.

В съвместно изявление Г-7, ЕС и Австралия казват, че решението за въвеждане на таван е взето, „за да се попречи на Путин да печели от военната агресия срещу Украйна“.

Русия осъди въвеждането на таван за цената на петрола ѝ и обяви, че няма да прави доставки за страни, които са го въвели.

„С въвеждането на непазарен таван Европейският съюз застрашава собствената си енергийна сигурност“. Това заяви Леонид Слуцки – председател на комисията по външни работи на Държавната дума.

Цената от $60 за барел е с около $7 под настоящата цена на сорта „Уралс“, който Русия изнася. ЕС се договори таванът да се нагажда според колебанията в търговията, така че да е винаги с 5% под пазарната цена.

Товари с по-висока цена няма да бъдат превозвани и застраховани от европейски компании.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби приветства съгласието между европейците, което според него ще ограничи способността на Кремъл да финансира военната си машина в Украйна.

Списание „Икономист“ обаче предупреждава, че след 5 декември, когато влизат в сила частичното ембарго за продажбите на руския нефт в ЕС и ценовият таван върху глобалните продажби, може да се стигне до бурен ръст в цените на черното злато.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук