Радев - петков
На снимката: Румен Радев и Кирил Петков

Президентът Румен Радев и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш министър-председател Кирил Петков коментираха факта, че Нидерландия няма да допусне България в Шенген късно вчера във Facebook. Според Радев „вместо европейска солидарност, България получава цинизъм“, докато Петков посочи, че „България заслужава да бъде пълноправен член“ на безвизовото пространство.

„Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България. Преди седмица открито разговарях с холандския министър-председател Марк Рюте и настоях да се отчетат решителните стъпки, които последното редовно правителство на страната предприе, както и обвързващите ангажименти по ПВУ за осигуряване на върховенство на правото и решителна борба с корупцията. Подчертах готовността на ПП да работи за тези цели, независимо от позицията ни в парламента, както и за гарантиране на сигурността на границите ни. България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген„, казва Кирил Петков.

„Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50€. Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!“, написа пък президентът Румен Радев.

Вчера Нидерландия съобщи, че ще се съгласи следващата седмица Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България. Вижте повече.

На 8 декември ще се проведе среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС и разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е включено в дневния ред. Повечето членки на Евросъюза вече са взели решението си по-рано. На срещата министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави.

Редно е да се отбележи, че трънливият път към Шенген е може би най-големият провал на българската външна политика във всичките правителства на Бойко Борисов и ГЕРБ, които за 12 години управление така и не успяха да ни направят част от Шенгенското пространство. В този смисъл, ако трябва да виним някого за недопускането ни в Шенген, вероятно трябва да виним себе си – вижте защо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук