На 7 април Сатиричният театър „Алеко Константинов“ празнува своята 64-та годишнина. Незабравимата актриса Татяна Лолова вече има табелка на специално място в салона на Сатиричния театър.

Голямата ни актриса, която почина на 23 март, е първата назначена в театъра. Почетният стол с нейното име също ще е с номер 1, което кореспондира с номера на заповедта, с която е назначена.

Празникът ще бъде отбелязан и с премиерата на “Сатирично кабаре“, който трябваше да има премиера миналата година, но това се отложи заради пандемията.

“Веднага след премиерата на “Сатиричното кабаре“ е и церемонията по връчване на наградите „Златен кукерикон“. Това са награди, които Сатиричният театър дава на колегите си от цялата страна за принос в развитието на изкуството на комедията и сатирата.

Първата премиера на Сатиричния театър е „Баня“ от Владимир Маяковски в превод на Васил Колевски, Борис Мисирков и Панчо Панчев, сценична редакция на Валери Петров и Анжел Вагенщайн, постановка Стефан Сърчаджиев, художник – именитият испански художник Хосе Санча, който е автор и на любимата и до днес емблема на театъра.

По това време той живее в България, защото е женен за българка, дъщерята на писателя Людмил Стоянов. Автор на музиката е Петър Ступел, диригент на оркестъра Бенцион Елиезер, а негов концерт майстор е Сашо Николов, известен като Сашо Сладура, който пет години след събитието ще бъде убит в концлагера „Слънчев бряг“ край Ловеч, където е въдворен без съд и присъда заради вицовете, които обича да разказва. В актьорския състав на спектакъла личат имената на любими артисти, които вече отдавна ги няма – Енчо Багаров, Нейчо Попов, Георги Парцалев, Григор Вачков, Георги Раданов, Леда Тасева, Досю Досев.Сред изпълнителите са и неспирните Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Георги Калоянчев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!