Саудитска Арабия, балистични ракети

Сателитни снимки показват, че Саудитска Арабия е построила първата си фабрика за балистични ракети, съобщи „Сан Франсиско гейт“. Според експерти по оръжия и анализатори на изображения това поражда въпроси относно увеличаващите се военни и ядрени амбиции на кралството под управлението на 33-годишния престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Ако функционира, фабриката, която е в близост до ракетната база в Ал-Ватах, югозападно от Рияд, ще позволи на Саудитска Арабия да произвежда свои собствени балистични ракети, подхранвайки страхове от надпревара във въоръжаването срещу регионалния й конкурент Иран.

Саудитска Арабия не притежава ядрени оръжия, така че вероятно ракетите, произведени във фабриката, вероятно ще бъдат с конвенционален боен заряд. Съоръжение за производство на ракети ще бъде критичен компонент на всяка евентуална саудитска програма за ядрени оръжия, хипотетично давайки възможност на кралството да произвежда предпочитаните системи за доставка на ядрени бойни глави.

„Възможността Саудитска Арабия да изгради ракети с по-голям обсег на действие и да търси ядрени оръжия – ние си представяме, че не могат. Но ние вероятно подценяваме тяхната решитеблност и способности“, каза Джефри Люис , експерт по ядрени оръжия от Института за международни изследвания в Монтерей, Калифорния, който откри фабриката със своя екип, когато анализира сателитни снимки от региона.

Двама други експерти по ракетите, които прегледаха сателитните изображения за „Вашингтон пост“ – Елеман от Международния институт за стратегически изследвания, и Джоузеф Бермудес от Центъра за стратегически и международни изследвания, се съгласиха, че снимките с висока резолюция на обекта край Ал-Ватах изглежда показват съоръжение за производство и изпитване на ракетни двигатели, вероятно използващи твърдо гориво.

Не е ясно от сателитните изображения дали съоръжението е завършено или функционално способно да произвежда ракети. Независимо от това комплексът, за чието изграждане се предполага че е започнало през 2013 г. , когато крал Салман е бил министър на отбраната, подчертава намерението на нацията да изработи свои модерни ракети след години на стремеж да ги закупи в чужбина, понякога успешно.

Говорител на саудитското посолство във Вашингтон отказа да коментира естеството на съоръжението на ракетната база. Пентагонът, Държавният департамент и ЦРУ също отказаха да коментират.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!