документи

Министрите на икономиката и финансите от страните членки одобриха днес националния план за възстановяване и устойчивост на България, съобщи Съветът на ЕС.

Решението ще бъде прието на писмена процедура скоро след проведената днес неформална видеоконференция на министрите. Те одобриха и националния план на Швеция.

След официалното приемане на решенията двете страни ще могат да използват средствата по Механизма за насърчаване на икономическото възстановяване от пандемията от COVID-19.

Средствата в размер на 672,5 милиарда евро от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) ще бъдат използвани за подкрепа на реформите и инвестициите, очертани в плановете за на страните членки.

Решенията на Съвета се предшестват от оценка на националните планове, извършвана от Европейската комисия. Плановете трябва да са в съответствие със специфичните за всяка държава препоръки за 2019 и 2020 г. и да отразяват общата цел на ЕС за създаване на по-екологична, по-цифровизирана и по-конкурентоспособна икономика.

Българският план включва 6,3 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства. Предижда се България да използва 58,9% от общия размер на отпуснатите по плана средства за постигане на целите си в областта на климата чрез ускоряване на декарбонизацията на енергийния сектор, подобряване на енергийната ефективност на частните и обществените сгради и подпомагане на устойчивите форми на транспорт.

25,8% от общия размер на отпуснатите средства по плана ще бъдат предназначени за цели в областта на цифровите технологии като повишаване на цифровите умения и цифровизацията на публичната администрация, както и подкрепа за развитието на мрежи с много голям капацитет в цялата страна.

 Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук