САЩ, Великобритания и Франция внесоха нова проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН за разследването на употребата на химически оръжия в Сирия, предаде Агенция Франс прес.

Часове след въздушната атака над Дамаск и Хомс, трите съюзнички се върнаха към езика на дипломацията и представиха план за спиране на огъня и предоставяне на хуманитарна помощ в Сирия, посочва агенцията.

Проекторезолюцията беше представена на останалите 12 страни-членки в разширения състав на Съвета. Основен акцент е провеждането на независимо разследване на употребата на отровни вещества в Близкоизточната държава. Според документа, Организацията за забрана на химическите оръжия трябва да докладва в срок от 30 дни какво е състоянието на химическия арсенал на президента Башар Асад.

Същевременно Съветът за сигурност на ООН отхвърли руска проекторезолюция, осъждаща ударите на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия. Документът не събра необходимите девет гласа. Москва обяви, че засега не е готова да обсъжда каквито и да било инициативи за Сирия, предложени от партньорите в Съвета за сигурност.

Както съобщи в събота пред руски журналисти постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, коментирайки френско предложение да се приеме друга резолюция за Сирия,

„засега нищо не сме видели, но искам да кажа, че сега няма атмосфера, в която можем конструктивно да обсъждаме някакви проекти. Най-напред е необходимо да се спре това, което започна вчера и постепенно да се нормализира ситуацията, защото, разбира се, атмосферата за преговори не е най-добрата“.

Следващата седмица Франция смята да представи редица нови предложения за мирно уреждане на сирийския конфликт. Това съобщи в събота министърът на външните работи Жан-Ив льо Дриан по телевизия „Те Еф-1“. Според него, в понеделник, 16 април, ще бъде представена инициатива в Съвета за сигурност на ООН. Освен това Франция възнамерява да оповести своите предложения на среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Проекторезолюцията на Русия беше подкрепена от три държави – Русия, Боливия и Китай. Осем страни, включително САЩ, Великобритания и Франция, се изказаха против нея, още четири страни – Казахстан, Перу, Екваториална Гвинея, Етиопия, се въздържаха.

Проекторезолюцията се изразява възмущение от „агресията срещу Сирийската арабска република от страна на САЩ и техните съюзници, в нарушение на международното право и Устава на ООН.“ В текста се изразява загриженост, че ударите са били нанесени срещу Сирия в момент, когато експерти на Организацията за забрана на химическото оръжие започнаха работа по събиране на доказателства за химическата атака в Дума на 7 април. В тази връзка се отправя призив към всички страни да „създадат всички необходими условия за приключване на това разследване“.

„Членовете на Съвета за сигурност на ООН, които гласуваха против руската проекторезолюция, осъждаща САЩ и техните съюзници за ударите в Сирия, вече не са партньори на Дамаск във всеки политически процес.“

Това заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари в събота извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН. Той нарече „позорно“ това гласуване в сегашната ситуация. Джафари посочи, че САЩ, Великобритания и Франция, въпреки техните уверения, че се стремят да бъде разгромена терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), всъщност „нанасят ракетни удари по наши обекти, за да не можем да победим ИД.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че всички страни-членки на НАТО са подкрепили въздушните удари срещу Сирия. Столтенберг смята, че тези удари няма да попречат на политическото урегулиране в Сирия.

“Не, точно обратното, ако ние мълчаливо гледахме как се използва химическо оръжие, това можеше да подкопае политическия процес. Ние ясно изразихме подкрепа за политическия процес, няма военно решение на конфликта“, каза той.

Северноатлантическият алианс призовава Русия да осигури участието на Дамаск в Женевския процес за политическо урегулиране на конфликта в страната.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е постигнал целите след съвместния ракетен удар с Франция и Великобритания по Сирия. Той написа това на своята страница в Туитър.

„Ударът от миналата нощ беше нанесен идеално. Благодаря на Франция и Обединеното Кралство за тяхната мъдрост и мощта на техните въоръжени сили. По-добър резултат не можеше да има. Мисията е изпълнена!“

След това Тръмп за пореден път заяви, че мощта на американските ВС ще се повиши благодарение на увеличаването на военните разходи, планирано от неговата администрация.

„Толкова съм горд с нашите прекрасни въоръжени сили, които скоро, след като бъдат похарчени одобрените милиарди долари, ще станат най-добрите, които е имала нашата страна. Никой и нищо няма да може да се сравнява с тях!“, каза той.

В 4.00 часа  в събота САЩ, Великобритания и Франция започнаха да нанасят ракетни удари по Сирия, заявявайки, че това е в отговор на използването на химическо оръжие в град Дума. Ударени са 9 обекта. По данни на Пентагона операцията е продължила около 50 минути, в нея са задействани два пъти повече ракети, отколкото при удара по военното летище Шейрат миналата година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!