Президентът Румен Радев организира кръгла маса с професионалните организации – съдийска, прокурорска и на адвокатите, както и с неправителствения сектор, за да обсъдят критериите за избор на нов главен прокурор, предаде репортер на ДЕБАТИ.БГ

Държавният глава подчерта, че процедурата по избор на заместник на Сотир Цацаров трябва да е прозрачна и ясна, както и във фокуса на общественото внимание.

„Защото конституционно отредените функции на главния прокурор за осъществяване на надзор за закон и методическо ръководство на всички прокурори е важен фактор за ефективна борба с престъпността, корупцията, за утвърждаването на законността”, каза Радев.

И добави:

 „Наистина главният прокурор, който ще бъде избран, е натоварен с големи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи, затова е много важно още на старта на своята дейност той да има високо обществено доверие, а това означава наистина една прозрачна процедура, ясни критерии и пълно съответствие със закони”.

Президентът добави, че главният прокурор трябва да отговаря на ясно определени критерии:

„На първо място това високият етичен стандарт, но той определя и висока професионална компетентност. Много важен, според мен, е следващият критерий – изявена независимост и воля за налагане на законността. Това са хубави критерии, но те повдигат и въпроси. Какво точно означават тези критерии, какви са обществените очаквания към тях и много важно – какви са измерителите на тези критерии, защото те могат да бъдат декомпозирани и на някакви конкретни измерители, които ги няма описани в Закона за съдебната власт. Как ще бъде оценена изявената независимост на този главен прокурор, защото заедно с негова смелост и гражданска отговорност, това е всъщност амалгамата на неговата бъдеща дейност.”

Президентът Радев отхвърли обвиненията, че превишава правомощията си.

„Далеч съм от мисълта, че надхвърлям своите правомощия. Не, в своята дейност и всички тези консултации, аз се водя единствено от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам моето задължение, тъй като аз съм на края на процеса и подписвам указа. Така че е добре тези въпроси да бъдат изчистени. За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси, да има подобаващо и изразено обществено внимание”.

Владислав Славов – председател на Съюза на юристите, обяви, че главния прокурор има ясно определени правомощия по Конституция. В момента той е облечен е в прекалено много власт.

„Защо е толкова важна фигурата на главния прокурор? Защо е облечен в толкова власт?”, попита Славов.

И добави:

„В Конституцията има една единствена алинея, която коментира правомощията на главния прокурор. Те са много очертани – осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. И дотук. Откъде са всички тези правомощия, с които той разполага в момента. Ние всеки ден чуваме говорителя на главния прокурор, която казва: „главният прокурор разпореди да се направи еди какво си”, но той няма по Конституция такива правомощия. Аз за себе си приемам, че не трябва да бъде концентрирана толкова власт в ръцете на главния прокурор по силата на действащата Конституция.”

Той добави, че трябва да се атакуват законите, които неправилно са изтълкували Конституцията и са задали такива правомощия на главния прокурор.

„Главният прокурор наистина е ръководител на тази институция, но не е ръководител на всички прокурори, не е ръководител, намесвайки се върху дейността на цялата прокуратура.  Тя е една голяма институция, но не може един човек да ръководи цялата дейност по наказателното преследване в държавата. Просто е облечен в твърде много власт, без да е налице основание в Конституцията за това.”

Славов каза още, че никой не трябва да се меси при разследването на прокурорите.

„Конституцията казва, че един прокурор е независим, както е независим и съдията. Това е положението и с прокурора – възложено му и той трябва да го извърши сам. Може да има инстанционнен контрол, както е предвиден. Общо взето всички актове на прокуратурата, с изключение на един, подлежат на съдебен контрол. Много е важно, между другото и този акт да подлежи на съдебен контрол, защото гледайки тези гейтове, които са около нас, може да се види с просто око, че данъчното престъпление е фрапиращо, но прокуратурата още проверява и нищо не е образувала”, добави той.

Владислав Славов каза още, че не трябва да приемаме, че фигурата на главния прокурор е толкова съществена, че абсолютно да влияе върху прокуратурата.

„Главният прокурор може да дава насоки, но не да бъде водещата и определящата фигура за дейността на прокуратурата”.

От Асоциацията на прокурорите обявиха, че искат новият главен прокурор да е от системата на прокуратурата, а не както е било досега – главни прокурори от съдебната колегия и научните среди.

„Той трябва да е безспорен професионалист и да се ползва с доверието на работещите в системата на прокуратурата. Главният прокурор трябва да е визионер. Трябва да има комуникативност и диалогичност с колегите си и с обществото. Да няма и сянка на съмнение за връзки с политиката и лобита. Главният прокурор трябва да има социална ангажираност към всички работещи в системата. Прокуратурата трябва да е щит и меч“, каза Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите.

В заключение той каза, че главният прокурор трябва да се отнася еднакво към всички, независимо дали става дума за президента на държавата, или някой обикновен гражданин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук